Muž vstupuje do sídla banky Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nemecký minister financií vyjadril obavy z nepriateľského prevzatia Commerzbank

27.09.2024, 13:28
27.09.2024, 14:39
Autor:
ČTKČTK
  • Nemecký štát aktuálne vlastní približne 12 percent akcií podniku.
  • Viac ako päťpercentný podiel v Commerzbank pripadá na investičný fond BlackRock a viac ako tri percentá drží nórsky štát.

Nemecký minister financií Christian Lindner vyjadril obavy z nepriateľského prevzatia finančného domu Commerzbank talianskou bankou UniCredit Group. Obavy oznámil priamo talianskemu ministerstvu financií, informovala dnes agentúra Reuters.

image

Šéf talianskej banky UniCredit podporil zlúčenie s Commerzbank

Banky dnes začali prvé kolo rokovaní o prípadnom spojení a podľa dvoch informovaných zdrojov agentúry Reuters sa ku konferenčnému on-line hovoru pripojila aj nastupujúca šéfka Commerzbank Bettina Orloppová. Kto sa rokovania zúčastnil za taliansku stranu však nebolo bezprostredne jasné, rovnako ako obsah rokovaní.

Kritizoval aj Scholz

Plány talianskej bankovej skupiny tento týždeň kritizoval na okraj návštevy New Yorku aj spolkový kancelár Olaf Scholz. Aj ten hovoril o "nepriateľskom prevzatí" a "útokoch".

Dodal, že takéto kroky "nie sú pre banky dobré, a preto sa k nim nemecká vláda jasne postavila". Naopak banku UniCredit už skôr za jej postup chválil taliansky minister zahraničia Antonio Tajani.

image

Nemecké odbory vyzvali vládu, aby zabránila prevzatiu Commerzbank

Podľa nastupujúcej generálnej riaditeľky Commerzbank Orloppovej je nemecká banka otvorená všetkým možnostiam, ale zároveň je nutné posúdiť zmysluplnosť a riziká prípadnej transakcie. "Niekedy to dáva zmysel, niekedy nie, a to musíme spoločne zistiť," uviedla vo štvrtok manažérka. Podľa Orloppovej sa Commerzbank nemieni púšťať do žiadnych "šialených" predajov, akvizícií ani "hlúpostí".

UniCredit je druhým najväčším investorom

Talianska UniCredit Group nedávno kúpila podiel 4,5 percenta od nemeckej vlády a ďalších zhruba 4,5 percenta na finančnom trhu. Jej podiel tak teraz zodpovedá približne deviatim percentám a banka je po nemeckom štáte druhým najväčším investorom v Commerzbank.

Následne UniCredit na trhu kúpila ďalšie akcie nemeckej banky. Ak Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) schváli predchádzajúcu žiadosť UniCredit, talianska banka podiel zvýši približne na 21 percent a stane sa najväčším akcionárom.

image

UniCredit zvyšuje svoj podiel v Commerzbank, môže byť najväčším akcionárom

Nemecký štát aktuálne vlastní približne 12 percent akcií podniku. Viac ako päťpercentný podiel v Commerzbank pripadá na investičný fond BlackRock, viac ako tri percentá potom drží nórsky štát, a to prostredníctvom nórskej centrálnej banky.

Zhruba 23 percent akcií podľa prehľadu aktualizovaného tento mesiac pripadá na súkromných investorov a približne 54 percent na investorov z viacerých finančných inštitúcií.

01 - Modified: 2024-10-10 19:07:08 - Feat.: - Title: Nemecko čoskoro dodá Izraelu viac zbraní, povedal Scholz po kritike z opozície 02 - Modified: 2024-10-09 15:46:25 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi Berlín a predstaví Scholzovi plán víťazstva, pôvodne sa mal stretnúť s Bidenom 03 - Modified: 2024-10-09 13:55:06 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zhoršila odhad pre ekonomiku a očakáva jej pokles, tvrdí minister hospodárstva Habeck 04 - Modified: 2024-10-08 18:17:46 - Feat.: - Title: Kontroly na nemeckých hraniciach tu budú ešte veľmi dlho, vyhlásil Scholz. Je s nimi veľa problémov 05 - Modified: 2024-10-08 13:11:54 - Feat.: - Title: Biden sa v Berlíne stretne s lídrami Nemecka, Francúzska a Británie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. október 2024 06:25