Na snímke britský premiér Keir Starmer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britská ekonomika v druhom štvrťroku rástla pomalšie, než sa predpokladalo

30.09.2024, 14:00
Autor:
ČTKČTK
  • Centrálna banka predpokladá, že tempo rastu britskej ekonomiky v treťom štvrťroku spomalí na 0,3 percenta.
  • V závere roka by však podľa banky mohli hospodársky rast podporiť nižšie úrokové sadzby a pokles inflácie.

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie sa v tohtoročnom druhom štvrťroku oproti predchádzajúcim trom mesiacom zvýšil o 0,5 percenta.

Tempo hospodárskeho rastu tak bolo trochu pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo. Vo svojej spresnenej správe to dnes uviedol britský štatistický úrad.

image

Verejný dlh Británie môže prudko stúpnuť, problémom je zmena klímy a starnutie populácie

Podľa predbežného odhadu z polovice augusta predstavoval hospodársky rast v druhom štvrťroku 0,6 percenta. Analytici v ankete agentúry Reuters predpovedali, že úrad ponechá svoj augustový odhad bez zmeny.

Dnešné údaje tiež ukázali, že v medziročnom porovnaní sa HDP v druhom štvrťroku zvýšil o 0,7 percenta. Analytici medziročný rast odhadovali na 0,9 percenta.

Lepšie vyhliadky ekonomiky

"Britský HDP rástol v tohtoročnom druhom štvrťroku o niečo pomalšie, než sa pôvodne odhadovalo, celkovo sa však hospodárske vyhliadky Británie od začiatku roka výrazne zlepšili," uviedol ekonóm Gora Suri zo spoločnosti PwC. "Je to prevažne dôsledok návratu inflácie k cieľu (britskej centrálnej banky), začiatku znižovania úrokových sadzieb a väčšej politickej stability po voľbách," dodal.

image

OECD výrazne zlepšila odhad rastu britskej ekonomiky, vyzýva však na reformy

Britská centrálna banka začiatkom augusta začala znižovanie úrokových sadzieb, aby tak podporila domácu ekonomiku. Základnú sadzbu zredukovala o štvrť percentuálneho bodu na päť percent. K zníženiu úrokov banka prikročila prvýkrát od marca 2020, teda od začiatku pandémie choroby covid-19.

V septembri centrálna banka ponechala úrokové sadzby bez zmeny. Jej guvernér Andrew Bailey však signalizoval ďalšie uvoľňovanie menovej politiky v najbližších mesiacoch.

Starmer sa usiluje o zrýchlenie ekonomiky

V júlových parlamentných voľbách v Británii presvedčivo zvíťazila Labouristická strana, ktorá tak po 14 rokoch vystriedala pri moci Konzervatívnu stranu.

Nový premiér Keir Starmer sa teraz usiluje o zrýchlenie hospodárskeho rastu.

image

Britská ekonomika volá po záchrane. Investície by mohli pochádzať z dlhodobého kapitálu krajiny

Ministerka financií Rachel Reevesová signalizovala možné zvýšenie niektorých daní, zároveň ale naznačila, že by mohla zmeniť rozpočtové pravidlá, čo by mohlo otvoriť cestu k väčším verejným výdavkom na podporu ekonomiky.

Centrálna banka predpokladá, že tempo rastu britskej ekonomiky v treťom štvrťroku spomalí na 0,3 percenta. V závere roka by však podľa banky mohli hospodársky rast podporiť nižšie úrokové sadzby a pokles inflácie.

image

Britská centrálna banka znížila základný úrok na päť percent. Ďalej bude postupovať opatrne

Spotrebiteľské ceny v Británii sa v auguste medziročne zvýšili o 2,2 percenta, rovnakým tempom ako v júli. Inflácia sa tak nachádzala neďaleko dvojpercentného cieľa centrálnej banky.

Predvlani sa inflácia v Británii vyšplhala až na 11,1 percenta, čo bola najvyššia úroveň za viac ako 40 rokov.

01 - Modified: 2024-10-02 07:36:30 - Feat.: - Title: Starmer cestuje do Bruselu, chce zlepšiť vzťahy s Európskou úniou 02 - Modified: 2024-09-27 06:42:24 - Feat.: - Title: Britský premiér Starmer sa po prvý raz stretol s Trumpom. Verím v osobné vzťahy na svetovej scéne, vyhlásil 03 - Modified: 2024-09-27 04:52:23 - Feat.: - Title: Trump sa rozhodol stretnúť sa v New Yorku so Zelenským. Prijme aj Starmera 04 - Modified: 2024-09-26 05:09:53 - Feat.: - Title: Rusko sa správa k svojim občanom ako ku kusom mäsa. Musí odísť z Ukrajiny, vyhlásil britský premiér Starmer 05 - Modified: 2024-09-24 14:29:55 - Feat.: - Title: Labouristi žiadajú koniec bojov v Gaze aj medzi Izraelom a Libanonom, povedal Starmer
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. október 2024 09:36