StoryEditor

Najbohatší Česi: Rebríčku Forbesu vládne Kellnerová, Babiš sa prepadol

02.10.2024, 12:15
Autor:
ČTKČTK

Spodná hranica pre zaradenie do rebríčka stovky najmajetnejších Čechov v tomto roku dosiahla štyri miliardy českých korún.

Dedička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou zostáva aj naďalej na čele rebríčka najbohatších ľudí v Česku. Podľa časopisu Forbes predstavuje hodnota jej majetku 386 miliárd korún.

Na druhom mieste je rovnako ako vlani väčšinový vlastník Energetického a priemyselného holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkom 290 miliárd korún, tretí znovu skončil majiteľ investičnej skupiny KKCG Karol Komárek. Jeho majetok vyčíslil Forbes na 214,6 miliardy korún.

Rebríček stovky najbohatších ľudí Česka, ktorých celkový majetok predstavuje takmer 2,6 bilióna korún, dnes časopis zverejnil na svojom webe.

"Neohrozenou jednotkou rebríčka zatiaľ naďalej zostáva vdova po Petrovi Kellnerovi a dedička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou (386 miliárd korún). Jej majetok medziročne stúpol o osem miliárd korún," uviedol Forbes. Ďalší podnikatelia v rebríčku sa ale podľa časopisu ku Kellnerovej približujú.

 

Desať najbohatších ľudí Česka 2024 podľa magazínu Forbes

  1. Renáta Kellnerová
  2. Daniel Křetínský
  3. Karel Komárek
  4. Pavel Tykač
  5. Radovan Vítek
  6. Michal Strnad
  7. Andrej Babiš
  8. Pavol Baudiš
  9. Jaromír Tesař
  10. Aleš Zavoral

Babišov prepad

Štvrté miesto v rebríčku obhájil majiteľ energetickej a uhoľnej Sev.en Energy Pavel Tykač, ktorého majetok dosahuje 174 miliárd korún. Zmena nastala až na piatom mieste, kde bývalého premiéra a súčasného šéfa hnutia ANO Andreja Babiša s majetkom 79,1 miliardy korún, tento rok siedmeho, preskočili realitný magnát Radovan Vítek (128,5 miliardy Kč) i zbrojár Michal Strnad (101 mld. korún).

Strnad, ktorý bol vlani deviaty, je podľa Forbesu v prvej desiatke skokanom roka. Naopak, najvýraznejšie sa prepadol Babiš, hodnota jeho majetku sa oproti minulému roku znížila o 91 miliárd korún. Holding Agrofert, ktorý Babiš založil a roky vlastnil, vložil v roku 2017 kvôli novele zákona o konflikte záujmov do zverenských fondov.

Do prvej desiatky sa ešte vošli zakladateľ antivírusovej spoločnosti Avast Pavel Baudiš (56,5 mld. korún), majiteľ hydroenergetického impéria Energo-Pro Jaromír Tesař (51,3 mld. korún) a zakladateľ Alzy Aleš Zavoral (47,3 mld. korún).

image

Medzi stovku najúspešnejších českých podnikateľov tento rok Forbes zaradil troch nováčikov. "Najvyššie sa z nich umiestnil Ján Vild, nenápadný zakladateľ hi-tech výrobcu zdravotníckej techniky BTL, ktorého majetok odhadujeme na 35 miliárd korún a umiestnil sa na trinástu pozíciu," poznamenal šéfredaktor Forbesu Peter Šimůnek.

V rebríčku sa prvýkrát objavil tiež zbrojár Martin Drda na zdieľanej 68. a 69. pozícii s majetkom 7,3 miliardy korún. Na 82. mieste skončil Vladimír Velebný (5,5 mld. korún), zakladateľ firmy Contipra, globálneho výrobcu kyseliny hyalurónovej.

Rebríček podľa iných časopisov

Spodná hranica pre zaradenie do rebríčka stovky najmajetnejších Čechov v tomto roku dosiahla štyri miliardy korún. Celkovo sa imanie najbohatších Čechov medziročne zvýšilo o 133 miliárd korún na 2,6 bilióna korún. Uzávierka údajov, z ktorých Forbes pri zostavovaní rebríčka vychádzal, bola tento rok 16. septembra.

Svetová verzia časopisu Forbes sa odhadom majetku najúspešnejších a najbohatších ľudí zaoberá už od roku 1987, česká verzia rebríčka vychádza od roku 2012.

image

Patrik Tkáč odchádza z predstavenstva banky J&T. Ujme sa inej pozície

Šimůnek uviedol, že pri výpočte vychádzajú z verejne dostupných informácií o firmách, hovoria s ich výkonnými a finančnými riaditeľmi, analyzujú zisky, obraty i dlhy spoločností a ďalšie údaje, ktoré potom konzultujú s finančnými analytikmi a odborníkmi na oceňovanie firiem. Aj tak je výpočet majetku kvalifikovaný odhad, nie ultimátne číslo, upozornil šéfredaktor Forbesu.

Rebríčky najbohatších Čechov zostavujú aj iné časopisy, noviny či agentúry. V septembri týždenník Euro uviedol, že najbohatším Čechom je Křetínský, ktorého majetok za posledný rok vzrástol z 217 miliárd na 390 miliárd korún.

Z čela poradia tak zosadil Kellnerovú s rodinou, ktorých majetok sa podľa Eura medziročne zvýšil o 65 miliárd na 350 miliárd korún. Taktiež podľa denníka e15 má najväčšie imanie v Česku Křetínský, nasledované Kellnerovou.

01 - Modified: 2024-08-08 06:20:38 - Feat.: - Title: Poznáme krajinu s najčistejšou vodou na kúpanie v Európe. Mnohí Slováci budú jasať od radosti 02 - Modified: 2024-07-28 13:21:08 - Feat.: - Title: Máloktorý zväz je štedrejší. Slováci patria v odmenách za cenné kovy na olympiáde do najlepšej dvadsiatky 03 - Modified: 2024-06-06 11:12:04 - Feat.: - Title: Rebríček Forbes: Top 50 rodinných firiem Slovenska dosiahlo obrat takmer deväť miliárd eur 04 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 05 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. október 2024 13:07