Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecká vláda zhoršila odhad pre ekonomiku a očakáva jej pokles, tvrdí minister hospodárstva Habeck

09.10.2024, 15:44
09.10.2024, 15:55
Autor:
ČTKČTK

Nemecká vláda chystá opatrenia na podporu ekonomiky. Podľa hospodárskych zväzov však plánované opatrenia nie sú dostatočné.

Nemecká vláda už tento rok nečaká hospodársky rast, hrubý domáci produkt (HDP) podľa nej klesne o 0,2 percenta. Na tlačovej konferencii to oznámil minister hospodárstva Robert Habeck.

Pôvodne kabinet kancelára Olafa Scholza počítal s rastom o 0,3 percenta. Nemecká ekonomika zaznamenala pokles aj vlani.

Nemecko sa podľa aktualizovaného výhľadu vráti k rastu v nadchádzajúcom roku, kedy by mal HDP vykázať rast o 1,1 percenta. Na jar ešte vláda predpovedala na budúci rok jednopercentný rast.

Očakávajú rast spotreby domácností

Na rok 2025 teraz kabinet očakáva rast spotreby domácností a tiež posilnenie vývozu priemyselných výrobkov do zahraničia. Ministerstvo hospodárstva zverejnilo aj výhľad na rok 2026, kedy by podľa neho rast HDP mal dosiahnuť o 1,6 percenta.

Inflácia podľa očakávania nemeckej vlády tento rok zvoľní na 2,2 percenta, v budúcom roku na 2,0 percenta a v nasledujúcom roku na 1,9 percenta. Vlani predstavovala 5,9 percenta.

image

Nemecko sa vzdáva nádeje na tohtoročný hospodársky rast

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislý aj rad českých firiem. Trápi ju však oslabenie priemyselného sektora kvôli zastaveniu dodávok zemného plynu z Ruska po invázii ruských vojsk na Ukrajinu, ďalej kvôli slabému dopytu v Číne a problémom automobilového priemyslu v súvislosti s prechodom na elektromobily.

Na konci septembra tiež popredné nemecké hospodárske inštitúty zhoršili výhľad vývoja nemeckej ekonomiky na tento rok. Podľa nich sa HDP zníži o 0,1 percenta.

Čakajú slabé oživenie

Vlani zaznamenala nemecká ekonomika pokles o 0,3 percenta a jej výkon bol najslabší zo všetkých krajín eurozóny. Na budúce dva roky inštitúty predpovedajú iba slabé oživenie - v budúcom roku ekonomika podľa nich vzrastie o 0,8 percenta a v roku nasledujúcom o 1,3 percenta.

image

Nemecká ekonomika sa zasekla, inštitút Ifo očakáva nulový tohtoročný rast

Pokiaľ sa prognóza naplní, stane sa Nemecko jedinou krajinou skupiny ekonomicky vyspelých štátov G7, ktorá v tomto roku zaznamená hospodársky pokles, uviedla agentúra Reuters. Žiadna iná krajina G7 aktuálne s poklesom HDP na tento rok nepočíta.

Ťažké časy Nemecka

Habeck však na tlačovej konferencii pozeral na ďalší vývoj nemeckej ekonomiky s optimizmom. V súčasnosti nie sú podľa neho "hospodárske rámcové podmienky" uspokojivé. "My sa z toho však vyslobodíme a vypracujeme," dodal.

Zároveň zdôraznil, že nemecká ekonomika zápasí z viacerými neistotami, vrátane tých geopolitických, ako sú vojny na Ukrajine a v Pásme Gazy.

Nemecká vláda chystá opatrenia na podporu ekonomiky. Podľa hospodárskych zväzov však plánované opatrenia nie sú dostatočné.

Zväzy požadujú hlbšie reformy a sťažujú sa okrem iného na to, že v medzinárodnom porovnaní sú v Nemecku vysoké ceny energií, veľká byrokratická záťaž a stále väčší nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

01 - Modified: 2024-10-09 18:00:00 - Feat.: - Title: Nemecké firmy dúfajú v reštart čínskej ekonomiky. Ani ten im však nemusí pomôcť 02 - Modified: 2024-10-09 15:46:25 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi Berlín a predstaví Scholzovi plán víťazstva, pôvodne sa mal stretnúť s Bidenom 03 - Modified: 2024-10-08 18:17:46 - Feat.: - Title: Kontroly na nemeckých hraniciach tu budú ešte veľmi dlho, vyhlásil Scholz. Je s nimi veľa problémov 04 - Modified: 2024-10-08 13:11:54 - Feat.: - Title: Biden sa v Berlíne stretne s lídrami Nemecka, Francúzska a Británie 05 - Modified: 2024-10-07 12:57:07 - Feat.: - Title: Habeck pripúšťa, že nemecké hospodárstvo má problémy a v tomto roku klesne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. október 2024 20:56