Ruský vicepremiér Alexander Novak v stredu vyhlásil, že Rusko je ochotné pokračovať v dodávkach plynu aj po vypršaní zmluvy. FOTO: Reuters FOTO: ReutersFOTO: Reuters
StoryEditor

Lopta je na strane Ukrajiny a Únie pokiaľ ide o tranzit plynu, vyhlásil Novak

09.10.2024, 16:51
Autor:
TASRTASR
  • Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu od začiatku vojny vo februári 2022 dramaticky klesli, čo prinútilo EÚ znížiť svoju závislosť od ruských energií.
  • Krajiny ako Slovensko, Rakúsko a Česko naďalej dostávajú ruský plyn.

Ruský vicepremiér Alexander Novak v stredu uviedol, že existujú návrhy od partnerov z Európskej únie (EÚ) na pokračovanie dodávok ruského plynu potrubím cez Ukrajinu aj po skončení terajšej dohody o tranzite. Ale lopta je podľa neho na strane Ukrajiny a EÚ. Informuje agentúra Reuters.

Rusko aj napriek vojne naďalej prepravuje plyn potrubím cez Ukrajinu do iných európskych krajín. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ tento týždeň povedal, že Kyjev nepredĺži dohodu o tranzite plynu s Ruskom po tom, ako jej platnosť na konci roka 2024 vyprší.

image

Zariadil Fico v Užhorode plyn? Čo vieme o konci ruského plynu a akú zimu zažije Slovensko (otázky a odpovede)

Novak v stredu vyhlásil, že Rusko je ochotné pokračovať v dodávkach plynu aj po vypršaní zmluvy.

"Opakovane sme vyjadrili svoj postoj, že lopta je na strane, povedzme, našich nákupných partnerov, a teda aj našich kolegov z Ukrajiny, cez ktorú sa tranzit realizuje," povedal novinárom Novak.

"Plyn máme, budeme ho dodávať," dodal.

Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu od začiatku vojny vo februári 2022 dramaticky klesli, čo prinútilo EÚ znížiť svoju závislosť od ruských energií. Ale krajiny ako Slovensko, Rakúsko a Česká republika naďalej dostávajú ruský plyn.

Na otázku, či sa kupci z EÚ obrátili na Rusko so žiadosťou o obnovenie dohody, Novak odpovedal: "Existujú konkrétne návrhy, ale neexistujú žiadne informácie o tom, že by sa to premietlo do právnych krokov alebo dokumentov."

image

Ruský vicepremiér očakáva silný rast globálneho dopytu po rope a plyne

EÚ a Ukrajina požiadali Azerbajdžan, aby sprostredkoval rokovania s Ruskom o dohode o tranzite plynu, povedal v júni agentúre Reuters poradca azerbajdžanského prezidenta.

Novak však v stredu uviedol, že neprebehli žiadne diskusie o výmenných dohodách s Azerbajdžanom za tranzit plynu.

01 - Modified: 2024-10-10 15:30:00 - Feat.: - Title: „Neľudská taktika mafiánskeho štátu“. Londýn trestá Rusov za chemické zbrane 02 - Modified: 2024-10-10 14:52:55 - Feat.: - Title: Na samite BRICS sa zúčastnia lídri 24 krajín aj generálny tajomník OSN, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-10-10 14:18:53 - Feat.: - Title: Kadyrov obviňuje ruských poslancov z plánovania jeho vraždy, vyhráža sa krvnou pomstou 04 - Modified: 2024-10-10 11:52:34 - Feat.: - Title: Kremeľ popiera tvrdenia, že severokórejskí vojaci bojujú na Ukrajine 05 - Modified: 2024-10-10 11:17:53 - Feat.: - Title: EÚ poskytne jednej z najchudobnejších krajín Európy takmer dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. október 2024 17:32