Autá z automobilky Chery v salóne v Petrohrade. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čínska automobilka montuje v Rusku autá. Slúžia na to bývalé továrne západných značiek

10.10.2024, 10:12
Autor:
ČTKČTK
  • Čínska automobilka Chery a Rusko chcú verejné informácie o výrobe v Rusku minimalizovať, upozornil jeden zo zdrojov.
  • Spolupráca Číny s Ruskom už vzbudila pozornosť Západu.

Čínska automobilka Chery začala v Rusku montovať autá určené na predaj na miestnom trhu v troch továrňach, ktoré po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu opustili západné spoločnosti. S odvolaním sa na informované zdroje to dnes uviedla agentúra Reuters.

Čínske automobilky po odchode väčšiny západných automobiliek z ruského trh po invázii z februára 2022 zvýšili v Rusku predaj a v súčasnosti majú na predaji áut v krajine viac ako polovičný podiel.

image

Ambiciózna čínska značka Chery hlási nový útok na Európu. Privezie aj „spaľováky“

Teraz rozširujú svoj rozsah, aby sa podieľali aj na väčšej časti ruskej výroby. To ukazuje, ako Peking od invázie posilňuje svoj vplyv v ruskom spracovateľskom priemysle a v ekonomike.

Autá dokončujú v Rusku

Chery okrem dovozu automobilov do Ruska teraz dováža aj takmer hotové vozidlá, a dokončuje ich montáž v troch ruských továrňach, uviedli zdroje. Chery má na predaji osobných automobilov v Rusku takmer pätinový podiel.

Spoločnosť Chery je najväčším čínskym vývozcom automobilov. Firma pravdepodobne stavia na silný dopyt v krajine, pretože ruský domáci trh zápasí s obmedzenou produkciou a nevyužitou výrobnou kapacitou.

image

Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí

Chery na otázku agentúry Reuters uviedla, že dodáva na ruský trh osobné automobily, ale neplánuje tam stavať ani kupovať vlastné továrne. K otázkam ohľadom montážnych prác v továrňach sa firma nevyjadrila. V júli Chery oznámila, že plánuje v najbližších troch rokoch vstúpiť na viac ako 60 nových trhov.

Rusko zvyšuje clo za dovážané automobily. To môže zahraničné automobilky povzbudiť k tomu, aby montovali svoje automobily na ruskom území.

Ruskí majitelia závodov

V závodoch, ktoré kedysi patrili spoločnostiam Volkswagen, Mercedes-Benz a Nissan, schádzajú z výrobnej linky modely SUV Tiggo a Exeed. Na výrobu dohliadajú noví ruskí majitelia závodov, uviedli zdroje.

Vývozná stratégia firmy Chery je známa ako "polorozložená" (SKD), čo znamená, že sú do Ruska dovezené takmer kompletne zmontované vozidlá a Chery platí majiteľom závodov za dokončenie montáže.

Závod Nissanu v Petrohrade začal výrobu v januári, kedy uviedol, že spolupracuje s nemenovaným zahraničným partnerom. Od mája do septembra predal závod 3447 vozidiel. V závode sa model Chery Tiggo 7 preznačuje na Xcite X-Cross 7, dodali zdroje.

Model Tiggo sa v malých objemoch montuje aj v závode v meste Kaluga, ktorý patril Volkswagenu. Námestník regionálneho gubernátora Vladimir Popov v auguste uviedol, že závod tento rok vyrobí 27-tisíc automobilov.

image

Číne na celkový predaj áut júl neprial, za to export vzrástol

V moskovskom regióne sa v bývalom závode automobilky Mercedes-Benz montuje luxusný crossover strednej triedy Exeed VX. Ročná kapacita závodu je 25-tisíc vozidiel.

Chery a Rusko chcú verejné informácie o výrobe v Rusku minimalizovať, upozornil jeden zo zdrojov. Spolupráca Číny s Ruskom už vzbudila pozornosť Západu, ktorý sa snaží potlačiť všetky snahy, ktoré by mohli pomôcť Rusku v pokračovaní invázie na Ukrajinu.

Spoločnosť Chery podľa ruskej analytickej agentúry Autostat v roku 2023 zvýšila predaj v Rusku takmer štvornásobne na viac ako 200-tisíc vozidiel. V tomto roku už tento počet prekonala.

01 - Modified: 2024-10-14 12:10:51 - Feat.: - Title: Cvičenie NATO Steadfast Noon iba eskaluje napätie v čase "horúcej vojny" na Ukrajine, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-10-14 11:43:44 - Feat.: - Title: Ukrajina hlási noc bez ruských dronov, prvýkrát od konca augusta. Rusi vravia o dobytí dediny pri Záporoží 03 - Modified: 2024-10-14 10:30:16 - Feat.: - Title: Taiwan čelí viac ako pol storočia čínskemu zastrašovaniu, vyhlásila bývalá prezidentka Cchaj Jing-wen 04 - Modified: 2024-10-14 11:47:55 - Feat.: - Title: Blaha sa hlási z Moskvy, kam sa prišiel ospravedlniť. Pochváľte sa predajom zbraní Ukrajine, znie z PS 05 - Modified: 2024-10-14 09:40:11 - Feat.: - Title: Vojenské manévre Číny pri Taiwane zatiaľ nechávajú svetové trhy v pokoji. Akciové indexy začali týždeň rastom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. október 2024 14:15