Poverený predseda Národnej rady Peter Žiga. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Umelá inteligencia znamená revolúciu. Musí mať však jasné pravidlá, vyhlásil Žiga v Ženeve

15.10.2024, 20:49
Autor:
TASRTASR

Ďalšou témou, ktorá je podľa kancelárie slovenského parlamentu spojená s väčším využívaním technológií a umelej inteligencie, je technologická nezamestnanosť.

Umelá inteligencia (AI) so sebou priniesla revolúciu v oblasti technológií, ale zároveň aj mnohé riziká. Dôležité je vymedziť hranice a stanoviť pravidlá pre jej použitie, uviedol vo svojom diskusnom príspevku na 149. zhromaždení Medziparlamentnej únie vo švajčiarskej Ženeve podpredseda Národnej rady Peter Žiga. Informovala o tom Kancelária Národnej rady.

Účastníci diskutovali o možnom využití vedy, technológií a inovácií pre mierovejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť v súvislosti s rozmachom využívania AI. Témou diskusie zástupcov národných parlamentov bolo okrem využitia rôznych technológii aj ich regulácia.

image

Apple Intelligence pre iPhony príde za konkurenciou s meškaním. Bude však zadarmo

Výzvu podľa Žigu predstavuje predovšetkým dvojaké použitie technológií. "Každá nová a prevratná technológia je prínosom a súčasne rizikom. To, čo vidíme v prípade umelej inteligencie, už nie je len pokrok, ale revolúcia vo všetkých ohľadoch. Nastáva prirodzené obdobie účinnej regulácie a pravidiel. Musíme si jasne určiť hranice, za ktorými je už využitie umelej inteligencie neprípustné, neetické a nebezpečné," upozornil vo svojom diskusnom príspevku Žiga, ktorý je poverený právomocami predsedu Národnej rady.

Ďalšou témou, ktorá je podľa kancelárie slovenského parlamentu spojená s väčším využívaním technológií a umelej inteligencie, je technologická nezamestnanosť. Technológie a automatizácia môžu totiž ohroziť pracovné miesta predovšetkým v priemyselne orientovaných ekonomikách, akú má aj Slovensko, upozornila Kancelária Národnej rady.

01 - Modified: 2024-10-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Apple Intelligence pre iPhony príde za konkurenciou s meškaním. Bude však zadarmo 02 - Modified: 2024-10-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Spraví z vás umelá inteligencia umelca? Porovnali sme tvorbu obrázkov cez Galaxy AI, Google Gemini a Copilota 03 - Modified: 2024-10-09 08:03:46 - Feat.: - Title: Fascinuje vás dlhodobý potenciál AI? Investujte do lídrov na trhu 04 - Modified: 2024-10-06 12:47:43 - Feat.: - Title: Je povinnosťou pripomínať si najkrvavejšiu bitku na území Slovenska, hovorí Žiga 05 - Modified: 2024-10-06 07:02:00 - Feat.: - Title: Návrhy kandidátov na členov Súdnej rady treba predložiť do 23. októbra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. október 2024 20:51