Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so šéfmi popredných médií z členských krajín BRICS v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojené štáty narušili vzťahy s Ruskom. Politikou sankcií poškodzujú americký dolár, tvrdí Putin

18.10.2024, 19:14
Autor:
TASRTASR

Putin bude v dňoch 22. až 24. októbra hostiť samit BRICS v ruskej Kazani. BRICS je pôvodné označenie spoločného hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika.

Spojené štáty by sa mali zamyslieť nad svojou politikou sankcií a jej negatívnym vplyvom na americký dolár, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Informuje agentúra TASS.

Všetky krajiny sveta sa teraz zamýšľajú nad tým, či sa oplatí používať dolár, ak USA z politických dôvodov obmedzia jeho používanie ako univerzálnej medzinárodnej zúčtovacej jednotky, uviedol v piatok Putin na stretnutí so zástupcami médií z krajín skupiny BRICS.

"Ak sa pozrieme na vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi, myslím si, že USA by sa nad tým mali zamyslieť. Poškodili vzťahy s Ruskom, zavádzajú trvalé sankcie, a to má naň nepriaznivý vplyv vrátane vplyvu na dolár," povedal Putin.

image

Čína podľa USA podporuje ruskú vojnu na Ukrajine dodávkami techniky

"Všetci o tom začali premýšľať. A objem používania dolára sa pomaly, ale predsa len postupne znižuje, v platbách aj v rezervách," pokračoval ruský prezident, podľa ktorého svoje rezervy v americkej mene znižujú dokonca aj tradiční spojenci USA.

"A čo sa deje s Čínou, to je tiež jedna sankcia za druhou. A nesúvisí to s politikou, súvisí to s rastom čínskej ekonomiky a so snahou brzdiť tento rast pomocou rôznych sankcií, politicky motivovaných," zdôraznil ruský líder.

image

Väčšina krajín BRICS poslala na stretnutie do Ruska nižších úradníkov, zoskupenie má byť alternatívou k Západu

Putin bude v dňoch 22. až 24. októbra hostiť samit BRICS v ruskej Kazani. BRICS je pôvodné označenie spoločného hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Začiatkom tohto roka sa skupina rozšírila o štyroch nových členov z Afriky a Blízkeho východu - Spojené arabské emiráty (SAE), Irán, Egypt a Etiópiu.

Moskva prezentuje nadchádzajúci samit ako dôkaz, že snahy Západu o izoláciu Ruska pre jeho kroky na Ukrajine zlyhali. Rusko chce, aby s ním spolupracovali ďalšie krajiny na prepracovaní globálneho finančného systému a ukončení dominancie amerického dolára vo svete.

01 - Modified: 2024-10-20 15:57:53 - Feat.: - Title: Srbský prezident Vučić si prvýkrát po dva a pol roku telefonoval s Putinom 02 - Modified: 2024-10-20 13:19:29 - Feat.: - Title: Vučič telefonoval s Putinom, poďakoval mu za dodávky plynu na nasledujúcu zimu 03 - Modified: 2024-10-20 13:06:24 - Feat.: - Title: Putin: O vytvorení spoločnej meny skupiny BRICS sa zatiaľ neuvažuje 04 - Modified: 2024-10-20 08:18:59 - Feat.: - Title: Rusko v noci útočilo dronmi na Kryvyj Rih, Kyjev a Ľvovskú oblasť. 17 ľudí utrpelo zranenia 05 - Modified: 2024-10-20 07:02:00 - Feat.: - Title: Blogeri informujú o explóziách v blízkosti muničnej továrne v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. október 2024 22:09