Britský premiér Keir Starmer (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyy si podávajú ruky na bilaterálnom stretnutí v Londýne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Británia požičia Ukrajine viac ako dve miliardy eur v rámci balíka G7

22.10.2024, 14:48
Autor:
ČTKČTK

Podľa Európskej komisie bude môcť krajina, ktorá už tretí rok čelí ruskej agresii, peniaze využiť na pokrytie okamžitých potrieb aj na rekonštrukciu.

Británia poskytne Ukrajine pôžičku vo výške 2,26 miliardy libier (vyše dve miliardy eur) v rámci ohláseného balíka skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, ktorý má byť krytý výnosmi zo mrazených ruských aktív.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Britský minister obrany John Healey uviedol, že peniaze majú slúžiť výhradne na vyzbrojenie ukrajinskej armády.

Healey vyhlásil, že Kyjevu by pôžička mohla poslúžiť napríklad na vývoj dronov dlhého doletu, ktoré budú mať akčný rádius väčší ako niektoré balistické strely. "Spoločne s nami vyhodnotia, ako tie peniaze využijú, na zbrane, ktoré najviac potrebujú," citovala agentúra ministra.

image

Europoslanci schválili pôžičku Ukrajine vo výške 35 miliárd eur

O výške a využití britského príspevku sa podľa Healeyho pred dvoma týždňami v Londýne bavil premiér Keir Starmer s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Británia od predminulého začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podporila či sľúbila podporiť Kyjev sumou 12,8 miliardy libier (vyše 14 miliard eur).

Nová britská pôžička je súčasťou úveru vo výške 50 miliárd dolárov (vyše 46 miliárd eur), ktorý sľúbila Ukrajine poskytnúť skupina G7. V jeho rámci dnes Európsky parlament schválil pôžičku až 35 miliárd eur, ktorú by Kyjev mal začať dostávať od prelome tohto roku.

Podľa Európskej komisie bude môcť krajina, ktorá už tretí rok čelí ruskej agresii, peniaze využiť na pokrytie okamžitých potrieb aj na rekonštrukciu.

image

Von der Leyenová oznámila pôžičku Ukrajine vo výške niekoľko miliárd eur

Druhou zásadnou zložkou celkového úveru má byť 20 miliárd dolárov (vyše 18 miliárd eur), ktoré sú podľa zdrojov denníka Financial Times pripravené požičať Ukrajine Spojené štáty.

Ak by USA skutočne poskytli túto sumu, čo zatiaľ nie je vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby isté, príspevok EÚ by mohol byť o niečo nižší. Zvyšok zo spomínaných 50 miliárd dolárov by mali zaistiť Kanada a Japonsko.

Do skupiny G7 patria USA, Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko, Kanada a Japonsko, na jej rokovaniach sa zúčastňujú aj činitelia EÚ. Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zmrazila skupina ruské aktíva v hodnote okolo 300 miliárd dolárov (vyše 277 miliárd eur).

01 - Modified: 2024-10-22 21:53:18 - Feat.: - Title: Počet obyvateľov Ukrajiny sa od ruskej invázie znížil približne o štvrtinu, hlási OSN 02 - Modified: 2024-10-22 19:32:34 - Feat.: - Title: Nasadenie vojakov KĽDR na Ukrajine by bolo prejavom ruského zúfalstva, vyhlásil fínsky prezident Stubb 03 - Modified: 2024-10-22 19:16:32 - Feat.: - Title: Biden ocenil slovinského premiéra za pomoc s výmenou väzňov s Ruskom 04 - Modified: 2024-10-22 17:10:54 - Feat.: - Title: Je dôležité, aby sa neskrývali. Zelenskyj vyzval spojencov, aby reagovali na dôkazy o zapojení KĽDR do vojny 05 - Modified: 2024-10-22 16:48:44 - Feat.: - Title: Američania menia stratégiu proti Číne. Po prepade Taiwanu chcú rozpútať dronové „Peklo“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. október 2024 23:53