Daleep Singh, zástupca amerického bezpečnostného poradcu pre medzinárodné ekonomické vzťahy. FOTO: Reuters
StoryEditor

G7 pokročila s obrovskou pôžičkou pre Ukrajinu, USA poskytnú 20 miliárd dolárov, tvrdí Biely dom

23.10.2024, 19:20
Autor:
ČTKČTK

Skupina siedmich popredných ekonomík sveta sa v júni dohodla, že pomôže Ukrajine, ktorá sa tretím rokom bráni ruskej agresii, pôžičkami vo výške 50 miliárd dolárov.

Skupina krajín G7 významne pokročila so zabezpečovaním pôžičky Ukrajine v celkovej výške 50 miliárd dolárov, ktorá bude krytá výnosmi zo zmrazeného ruského majetku. Spojené štáty plánujú v rámci tohto balíka poskytnúť 20 miliárd dolárov, potvrdil dnes hovorca Bieleho domu. Informovala o tom agentúra AP.

Skupina siedmich popredných ekonomík sveta sa v júni dohodla, že pomôže Ukrajine, ktorá sa tretím rokom bráni ruskej agresii, pôžičkami vo výške 50 miliárd dolárov. Dohoda predpokladá využitie výnosov zo zmrazeného majetku ruskej centrálnej banky bez toho, aby ho jednotlivé krajiny konfiškovali, čo vyvolávalo právne otázky.

Historický moment

"Aby bolo jasno, nič také sa ešte nikdy neuskutočnilo," povedal Daleep Singh, zástupca amerického bezpečnostného poradcu pre medzinárodné ekonomické vzťahy. "Nikdy sa nestalo, aby multilaterálna koalícia zmrazila majetok agresorskej krajiny a následne využila hodnotu tohto majetku na financovanie obrany napadnutej strany, to všetko pri rešpektovaní zásad právneho štátu a zachovaní solidarity," uviedol.

Bidenova administratíva má podľa neho v úmysle rozdeliť americký podiel vo výške 20 miliárd dolárov medzi pomoc ukrajinskej ekonomike aj armáde. Na zaslanie prípadnej vojenskej pomoci však bude potrebný súhlas Kongresu.

image

Von der Leyenová oznámila pôžičku Ukrajine vo výške niekoľko miliárd eur

Ďalších 30 miliárd dolárov majú poskytnúť Európska únia, Británia, Kanada a Japonsko. Členské štáty Únie dnes pritom formálne schválili poskytnutie pôžičiek Ukrajine až do výšky 35 miliárd eur.

Americká ministerka financií Janet Yellenová už v utorok uviedla, že Spojené štáty sú v rámci dohody pripravené požičať Ukrajine okolo 20 miliárd dolárov a že dokončenie úveru je veľmi blízko. Zdôraznila, že poskytnutá pôžička bude splácaná z výnosov z ruského majetku, nie z peňazí amerických daňových poplatníkov.

Zmrazené aktíva

Myšlienka použiť zmrazené aktíva Ruska na pomoc Ukrajine spočiatku narážala na odpor európskych predstaviteľov, ktorí obávali právnych aspektov a narušenia finančnej stability.

Po vyše roku rokovaní medzi finančnými predstaviteľmi tento proces nabral na dynamike najmä po tom, ako prezident Joe Biden v apríli podpísal zákony, ktoré americkej vláde umožnili zadržať zhruba päť miliárd dolárov ruských štátnych aktív v Spojených štátoch.

image

Eurokomisia vyplatila Ukrajine prvú pravidelnú platbu na podporu finančnej stability

Prevažná väčšina zmrazeného ruského majetku sa však nachádza v krajinách Únie, kde ide zhruba o 210 miliárd eur. Výnos z týchto aktív, ktorý bude využitý na splátky pôžičiek, podľa Európskej komisie každoročne predstavuje štyri až päť miliárd eur.

Spojené štáty predtým žiadali od Únie silnejšie záruky týkajúce sa toho, že aktíva zostanú zmrazené po dlhší čas, a to aj v prípade, že sa na Ukrajine dosiahne prímerie.

Chceli tak znížiť riziko, že by na splácanie dlhu museli byť namiesto výnosov z ruských aktív použité peniaze amerických daňových poplatníkov.

Svetová banka vo svojom zatiaľ poslednom hodnotení škôd na Ukrajine, ktoré zverejnila vo februári, odhaduje, že náklady na rekonštrukciu a obnovu krajiny v najbližších desiatich rokoch dosiahnu 486 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-09-20 10:47:57 - Feat.: 1 - Title: Von der Leyenová oznámila pôžičku Ukrajine vo výške niekoľko miliárd eur 02 - Modified: 2024-08-13 12:16:42 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia vyplatila Ukrajine prvú pravidelnú platbu na podporu finančnej stability 03 - Modified: 2024-07-04 15:19:13 - Feat.: 1 - Title: Biedronka nespôsobí nič pozitívne. Potraviny nie sú drahé, ak končia v košoch (rozhovor)
01 - Modified: 2024-10-25 11:04:27 - Feat.: - Title: Ruské vojská útočia všade, Kyjev nie je ochotný rokovať o kompromise, tvrdí Putin 02 - Modified: 2024-10-25 10:14:16 - Feat.: - Title: Musk má k Putinovi bližšie, ako sa zdá. Už dva roky sú v pravidelnom kontakte, USA sú veľmi znepokojené 03 - Modified: 2024-10-25 10:09:33 - Feat.: - Title: Ukazuje sa, ako ďaleko je Putin schopný zájsť. Rusku vyhovuje ďalší konflikt, húsiovcom dalo citlivé dáta 04 - Modified: 2024-10-25 09:13:51 - Feat.: - Title: Vojaci KĽDR už sú v Kurskej oblasti, Rusko do nich vkladá nádej, hlási Kyjev 05 - Modified: 2024-10-25 08:39:10 - Feat.: - Title: Rusko útočilo dronmi na Kyjev aj Odesu. Ukrajine sa podarilo zostreliť ruskej strane desiatky dronov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. október 2024 13:46