TASR/AP
StoryEditor

Čína čelí energetickej kríze. Nedostatok elektriny zatvára továrne a postihuje aj bežných ľudí

27.09.2021, 15:55
Autor:
ČTKČTK
Ľudia na sociálnych sieťach píšu, že majú doma zimu, nefungujú výťahy ani semafory. Nočné teploty v severných regiónoch sa pritom blížia k bodu mrazu.

Problémy s nedostatkom elektriny v Číne už zastavili výrobu v mnohých továrňach, vrátane dodávateľov firiem Apple a Tesla. Niektoré obchody na severovýchode krajiny používajú pri svietení sviečky a nákupné centrá zavreli predčasne. Niektorí analytici už zhoršili vyhliadky ekonomického rastu krajiny, píše agentúra Reuters.

Čína bojuje s energetickou krízou kvôli napätým dodávkam uhlia. Čiastočne za to môže oživenie priemyselnej aktivity, pretože ekonomika sa zotavuje z pandémie, ale aj prísnejšie emisné štandardy. Od minulého týždňa sa v mnohých častiach severovýchodnej Číny zavádzajú regulácie dodávok v čase špičky a obyvatelia niektorých miest sa sťažujú, že výpadky prichádzajú skôr a trvajú dlhšie. Ľudia na sociálnych sieťach píšu, že majú doma zimu, nefungujú výťahy ani semafory. Nočné teploty v severných regiónoch sa pritom blížia k bodu mrazu.

Postihnuté sú priemyselné centrá

Podľa analytikov kríza v dodávkach elektriny poškodila výrobu v niekoľkých regiónoch a zhoršuje vyhliadky hospodárskeho rastu krajiny. Výpadky prúdu znervózňujú aj akciové trhy v Číne, a to v čase, keď druhá najväčšia ekonomika sveta už vykazuje signály spomalenia ekonomického rastu a nie je istá budúcnosť zadlženého realitného gigantu Evergrande, ktorý nemá peniaze na splácanie dlhu.

Čína sľúbila, že tento rok zníži energetickú náročnosť, teda množstvo energie spotrebovanej na jednotku ekonomického rastu, zhruba o tri percentá, aby splnila klimatické ciele. Úrady v provinciách tiež v poslednej dobe začali viac vyžadovať zníženie emisií, keď sa ukázalo, že iba desať z 30 regiónov v prvej polovici roka splnilo energetické ciele. Zameranie Číny na energetickú náročnosť a dekarbonizáciu sa podľa analytikov nezmení pred konferenciou OSN o klíme COP26, ktorá sa koná v novembri.

Výpadky elektriny už niekoľko týždňov postihujú spracovateľské firmy v dôležitých priemyselných centrách na východnom a južnom pobreží. Niekoľko významných dodávateľov spoločností Apple a Tesla muselo zastaviť výrobu v niektorých závodoch. Najmenej 15 čínskych firiem vo svojich burzových vyhláseniach uviedlo, že ich výrobu narušilo obmedzenie dodávok elektriny. Tiež viac ako 30 firiem s akciami na taiwanskej burze a operáciami v Číne muselo kvôli obmedzeniam dodávok elektriny zastaviť prevádzku.

Vplyv na globálne trhy

Obmedzenie silno zasiahlo oceliarne, producentov hliníka a cementárne. Podľa analytikov Morgan Stanley bolo odstavených z prevádzky približne sedem percent kapacity výroby hliníka a 29 percent kapacít výroby cementu. Problémy by mohli mať papierenský a sklársky priemysel, výpadky zasiahli tiež výrobcov chemikálií, farbív, nábytku a sójovej múky.

Analytici banky Nomura kvôli nedostatku elektriny znížili svoje výhľady ekonomického rastu Číny na tretí a štvrtý štvrťrok aj celý rok. V treťom štvrťroku teraz čakajú zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,7 percenta namiesto 5,1 percenta a v posledných troch mesiacoch o tri percentá. Predtým čakali rast o 4,4 percenta. Za celý rok má ekonomika expandovať o 7,7 percenta namiesto 8,2 percenta. Analytici tiež varovali, že problémy čínskych firiem ovplyvnia globálne trhy, ohrozené sú podľa nich obzvlášť dodávky textilu, hračiek a strojných dielov. Analytici z Morgan Stanley tvrdia, že ak bude obmedzovanie výroby trvať dlhšiu dobu, mohlo by to vo štvrtom štvrťroku znížiť rast čínskeho HDP o jeden percentuálny bod.

Čína je najväčším spotrebiteľom energie na svete a najväčším zdrojom skleníkových plynov spôsobujúcich otepľovanie klímy. Cieľom krajiny je dosiahnuť maximálne emisie oxidu uhličitého do roku 2030 a do roku 2060 ich znížiť na čistú nulu.

01 - Modified: 2021-09-22 13:50:50 - Feat.: 0 - Title: Kolabujúci čínsky gigant potápa aj boháčov, Musk prišiel o miliardy. Jeho krach by sme pocítili aj na Slovensku 02 - Modified: 2021-09-22 11:53:21 - Feat.: 0 - Title: Evergrande: Veľký čínsky podraz svetového rastu
01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:02