Reuters
StoryEditor

Čo hrozí pri nadvláde jüanu?

31.10.2017, 08:07
S jüanom v hre sa vynárajú obavy, že s jeho príchodom príde aj štátna kontrola z Pekingu. V hlavnej role by sme videli väčšiu rolu centrálnej čínskej vlády, štátne zásahy do trhu či uprednostňovanie domácich spoločností.

Obmedziť nadvládu Číny

Pre Čínu by bolo najväčšou úlohou presvedčiť globálne trhy s ropou, že žiadna krajina alebo entita by po vystriedaní dolára za jüan nedostala v energetickom sektore prívlastok dominantná.

„Pre Čínu by, pochopiteľne, bolo veľmi dôležité, aby jüan dostal štatút transakčnej a rezervnej meny, ako majú napríklad dolár a euro. To by ešte viac posilnilo dôveru investorov. Obavy z uprednostňovania čínskych spoločností nie sú relevantné. Každá mocnosť sa snaží uprednostňovať svoje spoločnosti a je celkom jedno, či to je Čína alebo USA, prípadne Európska únia,“ vysvetľuje pre HN Boris Tomčiak z poradenskej a školiacej spoločnosti Finlord.

Tak rýchlo, ako môže jüan na burzovej scéne zažiariť, by mohol aj zhasnúť. Podľa finančných analytikov môže byť jeho zavedenie v ropnom biznise síce logické, ale keď nebude mena schopná likvidity, bude odsúdená na zánik.

Najbližšie obdobie to nehrozí

Ťažké zároveň bude zmeniť celosvetové ropné zmluvy viazané na dolár. „Čína teraz robí všetko pre to, aby mal jüan lepšiu pozíciu. Z dlhodobého hľadiska bude mať dôležitejšiu úlohu, to však momentálne nehrozí a ropa sa bude naďalej obchodovať v dolároch. Isté obchody v jüane sú možné, ale neznamená to, že to bude hlavná obchodná mena na najbližšie obdobie. Môžeme hovoriť o roku 2025, ale aj to je asi skoro,“ vysvetľuje pre HN burzový analytik J&T Stanislav Pánis.

Podobný názor má aj Tomčiak. „Tento scenár zatiaľ nie je pravdepodobný. Americký dolár je naďalej najvýznamnejšou menou pri obchodovaní svetových komodít a v najbližších rokoch sa na tomto stave nič nezmení. Na druhej strane, význam čínskeho jüanu na medzinárodnom trhu rastie, keďže Čína je okrem iného najväčším importérom komodít na svete. Objem jüanov v zahraničí rastie. Predovšetkým juhoamerické a ázijské štáty už prijímajú v tejto mene platby.“

01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 05 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 18:54