európska únia súd právoOpen Europe
StoryEditor

Čo bude ďalej?

09.11.2017, 14:29
Kroky podniká Európska únia aj Slovensko.

Holandsko obchádzať dane pomáhalo


Holandská vláda už preveruje asi štyri tisíc zmlúv o podnikových daniach uzavretých medzi vládnym kabinetom a veľkými spoločnosťami v rozpätí rokov 2012 až 2016.

Cieľom je vyhľadanie prípadných chýb.

Diskutovať sa o nich začalo po tom, čo uniknuté dokumenty ukázali chybu s americkým gigantom Procter & Gamble, pre čo 169 miliónov dolárov na dani zostalo nezaplatených.

Zmluva vraj nesplňovala potrebné požiadavky.

Holandsko je pravidelne terčom obviňovania za to, že pomáha veľkým spoločnostiam vyhýbať sa plateniu daní, keď má byť spojom medzi peniazmi z firiem a daňovými rajmi.

Vláda už prisľúbila, že chce proti tomuto negatívnemu javu bojovať.

Dopad aj v iných krajinách


Kauza by mohla priniesť väčší dôraz na transparentnosť a výmenu informácií medzi krajinami.

Príkladom by mohlo byť Švajčiarsko, ktoré sa rozhodlo pre spontánnu výmenu informácií a snahy od začiatku nového milénia už našli pozitívnu odozvu.

Po úniku Panama Papers sa k zmenám v uverejňovaní dokumentov prihlásil aj Pakistan a Island, viacerých ľudí zadržali a v krajinách Európy ako aj v Spojených štátoch sa prijali viaceré zmeny zákonov.

Čierna listina je otázna


Členovia eurozóny sa už na diskusiu o kvalite verejných výdavkov a o ich preskúmaní stretli, v programe však nenastala potrebná zmena. Únia už asi 60 krajinám poslala žiadosť o splnenie potrebných reforiem a v prípade, že sa tak nestane, poputujú na čierny zoznam. Čas by mali mať do polovice novembra.

Európska únia sa teda teraz sústreďuje na rokovania o vytvorení tejto listiny daňových rajov, ktorá by mala podobným situáciám zabrániť.

Server Euractiv však informuje, že rokovania by pre neprimeraný politický tlak a nedostatok transparentnosti mohli skončiť s úplne prázdnou listom.

Slovensko tiež v súčasnosti prijíma opatrenia na zabránenie daňových únikov. Žiadne opatrenie však nie je úplne stopercentné, a tak sa existencii týchto štruktúr úplne zabrániť nedá.

A aj keď kauza rozruch v sférach spravodlivosti už spôsobila, bez rozhodnutia politických lídrov však môžeme ďalšie papers a leaks určite očakávať.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 21:43