StoryEditor

Prečo nám Nemci môžu ísť v boji proti uhliu príkladom?

16.11.2017, 17:23
Najväčšia európska ekonomika je v boji proti uhliu a fosílnym palivám výrazne popredu pred mnohými európskymi štátmi vrátane Slovenska.

A to aj napriek tomu, že štartovacia pozícia bola pomerne nepriaznivá – ešte pred dvoma rokmi dosahoval podiel obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe len 14,6 percenta.

Ambiciózne ciele
Nemci si nastavili ambiciózne ciele, aby tento pomer radikálne zmenili. Niektoré spolkové krajiny idú v ochrane životného prostredia a presadzovania obnoviteľných zdrojov energie skutočne ďaleko. Týka sa to napríklad Severného Porýnia-Vestfálska či Porýnia-Falcka. Tieto krajiny sú priemyselne veľmi rozvinuté a v minulosti v nich prosperovala ťažba uhlia. Teraz sa karta obracia. Uhoľné bane sa zatvárajú a energiu z uhoľných elektrární nahrádzajú obnoviteľné zdroje.
Zaujímavým prípadom je mesto Grevenbroich, kde sa nachádza druhá najviac znečisťujúca uhoľná elektráreň v Európskej únii. Práve tu začal vyrastať park veterných elektrární. „Vietor nijakým spôsobom neznečisťuje životné prostredie. Patrí mu budúcnosť najmä v regiónoch s priaznivými meteorologickými podmienkami, akým je aj Severné Porýnie-Vestfálsko," hovorí pre HN Benjamin Böhme, projektový manažér spoločnosti Windtest Grevenbroich, ktorá sa stará o prevádzku, údržbu a testovanie veterných turbín.

Modelový príklad
Ďalším nemeckým úspechom je okres Rhein-Hunsrück (na snímke). „Sme modelovým príkladom v Porýní-Falcku, možno aj na spolkovej úrovni. Niektoré naše obce sú úplne sebestačné, čo sa týka výroby energie pre svoju vlastnú potrebu. Do projektov sa zapája čoraz viac našich obyvateľov," pripomína Frank-Michael Uhle, manažér klimatickej ochrany okresu Rhein-Hunsrück.
Podľa neho nemal región ešte pred 20 rokmi ani kilowatt obnoviteľnej energie. Dnes si obce sami vyrábajú energiu prostredníctvom slnka, biomasy či prenajímania svojho územia pre prevádzkovateľov veterných elektrární.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:41