Robyn Beck/Pool/Reuters
StoryEditor

Čo Muska vyhnalo z Juhoafrickej republiky?

22.02.2020, 23:00
Čoskoro ho začali baviť počítače. Prihlásil sa do počítačovej triedy, ale bol lepší, než jeho učitelia.

Videl, že sa v tom veľmi neposunie, tak začal programovať. Pripravil bojovú počítačovú hru Blastar, ktorá sa odohrávala vo vesmíre. „Ako desaťročného ho testovali odborníci z IBM. Povedali, že takéto počítačové zručnosti u dieťaťa v jeho veku ešte nevideli,“ zaspomínal si Elonov mladší brat Kimball.
Už ako dieťa mal Elon aj podnikateľské ambície. Pokúšal sa predávať kópie svojej hry Blastar. A ako 12-ročný sa s Kimbalom, ktorý je od neho o rok mladší, rozhodli rozbehnúť vlastný biznis. Neďaleko školy, ktorú navštevovali, chceli pre seba a svojich spolužiakov otvoriť herňu s počítačovými automatmi. Zohnali si budovu na prenájom aj automaty s počítačovými hrami. Chýbalo im jediné – aby ich zastupoval dospelý konateľ. Žiadneho však nenašli a mesto im odmietlo vydať povolenie.
Hoci v Pretórii patrili Muskovci k uprednostňovanej bielej rase, Elon čoskoro znenávidel apartheid a utlačovanie černošského obyvateľstva. O lídroch juhoafrického režimu hovoril ako o fašistoch. Ako 18-ročný mal nastúpiť na povinnú vojenskú službu. Podľa vlastných slov však odmietol byť členom fašistickej armády v službách apartheidu.

Zaumienil si preto, že z rodnej krajiny odíde. Voľba padla na severoamerický kontinent. „Pamätám sa, ako sa u nás v Juhoafrickej republike hovorilo, že Spojené štáty sú krajinou, v ktorej sa veľké veci stávajú realitou, viac než hocikde inde na svete,“ komentoval neskôr svoje rozhodnutie.
V roku 1988, ako 17-ročný si preto zbalil kufor, sadol do lietadla a odcestoval do Kanady. Niekoľko mesiacov tam strávil rôznymi krátkodobými prácami a brigádami. Nakoniec sa zapísal na Queen´s University v Toronte. Škola ho však príliš nebavila. Chodil iba na skúšky, väčšinu času trávil zábavou na party a naháňaním dievčat.
Svet technológií ho však neprestal lákať. Stále premýšľal nad tým, ako bude náš život vyzerať o jedno, dve či tri desaťročia. „Môj brat má veľký talent, že sa pozrie na svet a povie – tento problém nastane o 20 rokov,“ hovorí o Elonovi Kimbal.
Musk sa napokon rozhodol presťahovať z Kanady o niečo južnejšie – do Spojených štátov. Na University od Pennsylvania začal študovať svoje dve vášne, ktoré mal neskôr prepojiť do jedného celku – strojárstvo a biznis. Práve spojenie odvážnych vynálezov a talentu šikovného obchodníka mu neskôr vynieslo majetok v hodnote desiatok miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 04 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 05 - Modified: 2024-04-25 18:00:00 - Feat.: - Title: Americké univerzity zachvátil chaos. Študenti protestujú proti izraelskému postupu v Gaze
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 21:13