StoryEditor

Waltonovci: rodina, ktorá zmenila svet nákupov

10.05.2020, 00:00
V seriáli HN vám predstavujeme svetových miliardárov z iného hľadiska, než sa bežne dozviete. Dnes majú slovo súrodenci Jim, Alice a Rob Waltonovci, spolumajitelia najväčšej americkej maloobchodnej siete Walmart.

Mestečko Bentonville v americkom štáte Arkansas, polovica minulého storočia. Miestny podnikateľ Samuel Moore Walton, ktorého každý pozná pod prezývkou Sam, otvára svoj prvý obchod, zameraný na predaj potravín, kozmetiky a drobného spotrebného tovaru.

Biznis ide šikovnému obchodníkovi z juhu Spojených štátov viac než dobre. Tržby aj priazeň zákazníkov rýchlo rastú.

O 12 rokov neskôr prijíma Walton rozhodnutie, ktoré má postupne prepísať históriu každodenného spotrebiteľského nakupovania. V roku 1962 vzniká spoločnosť Walmart a brány pre zákazníkov otvára prvý rovnomenný supermarket.

Ten v konzervatívnej spoločnosti juhu USA, ktorá ešte stále trpí následkami segregácie rasových menšín či nedostatkami v oblasti rovnoprávnosti žien, spôsobuje doslova senzáciu.

„Mojou filozofiou od úplného začiatku bolo razantne znížiť ceny a o maržu sa podeliť so zákazníkmi. Výsledkom takejto stratégie mal byť zvýšený záujem nakupujúcich a stúpajúce tržby,“ citoval jedno z obchodných pravidiel Sama Waltona internetový portál alux.com vo svojom dokumente 15 vecí, ktoré ste nevedeli o Walmarte.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 08:15