StoryEditor

Prečo sú Švédi v bezhotovostných platbách lídri?

17.11.2017, 23:00
V Škandinávii sa uskutočňuje 80-90 percent transakcií bezhotovostne.

Môže za to nízka korupcia aj výborná infraštruktúra

Prvenstvo patrí Švédsku a zbohom hotovostným platbám sa chystajú dať aj iné severské štáty ako Nórsko, Dánsko a Fínsko.

Prečo však napredujú oni a nie my?

Švédi patria ku krajinám s najlepšou dopravnou infraštruktúrou a v spojení s relatívne malou populáciou a historicky nízkou mierou korupcie sú ideálnou liahňou pre inovácie.

Obyvatelia tak dôverujú bankám, inštitúciám a neobávajú sa podvodov pri elektronických platbách.

Smerovanie krajiny v ústrety bezhotovostnému styku začalo v roku 1960, keď banky presvedčili zamestnávateľov, aby používali digitálne bankové transakcie na prevod platov.

Kreditné a debetné karty dostali tiež podporu od bánk, keď v roku 1990 začali švédske banky účtovať za používanie šekov.

Bezhotovostní sú aj bezdomovci či kostoly

Zaujímavosťou je aj vznik iZettle, prvej mobilnej čítačky kariet. Práve tieto technológie pomohli predajcom na trhu či dokonca bezdomovcom, ktorí predávajú charitatívne časopisy.

Inovatívny je aj Swish, platobný systém pre smartfóny, ktorý využíva viac ako polovica z 10 miliónovej populácie Švédska.

S využitím aplikácie pomáha ľuďom poslať peniaze zabezpečene komukoľvek, kto je tiež držiteľom aplikácie iba pomocou mobilného čísla.

Zabraňuje vo výhovorkách tak aj tým, ktorí sa pri delení účtu v spoločnosti radi vyhýbajú svojmu podielu s odôvodnením, že bohužiaľ nemajú hotovosť.

Aj švédske kostoly sa rozhodli pre použitie Swishu a na konci každej omše zverejňujú svoje telefónne čísla dúfajúc v príspevok.

A paradoxne, keď sa Švédi rozhodli vynoviť svoje mince a bankovky, ktoré zaviedli tento rok, iba to bezhotovostné transakcie posilnilo. Boli pritom vizuálne príťažlivé – svietili na ich kultúrne osobnosti ako Astrid Lingren, tvorkyňa Pippi dlhej pančuchy či herečka Greta Garbo.

Svoj podiel na obľúbenosti má aj vlnový efekt a sociálny tlak, keď sa niektorí obchodníci pridávajú k bezhotovostnej myšlienke len preto, že sa stáva čoraz viac spoločensky obľúbenou.

01 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 02 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 03 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 04 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 08:30