HN/ Peter Mayer
StoryEditor

Čo by pomohlo železničnej doprave?

Spolu s Bulharskom, Gréckom či Talianskom patríme ku krajinám, kde z dlhodobého hľadiska dĺžka využívaných železničných tratí klesá.

Pricestovať do Bratislavy vlakom, presúvať sa po nej mestskou dopravou. To je koncepcia, ktorá ráta aj so spojazdnením stanice Filiálka na Trnavskom mýte. Vyriešiť miestami katastrofálnu situáciu by mali vlaky a ich väčšie prepojenie s dopravou po meste.

Na tomto riešení sa zhoduje primátor mesta Ivo Nesrovnal aj bratislavský župan Juraj Droba, podľa magistrátu má Bratislava na svojom území viac ako 80 kilometrov nevyužitých železničných tratí.

Filiálka čaká na zmluvu na zabezpečenie štúdie realizovateľnosti na uzol Bratislava, ktorý má prísť s komplexným riešením železničnej infraštruktúry.

Ráta sa aj s rekonštrukciou ďalších 12 zastávok ako tej v Lamači, Rajke či Rusovciach.

Akciovka Reming Consult, ktorá vzišla z verejného obstarávania, mala projekt predložiť do februára, jej spracovanie sa však predĺžilo.

„Proces spracovania štúdie sa časovo natiahol. Dôvodom sú náročné prerokúvania s dotknutými inštitúciami a zvyšovaním nárokov na objektívnosť vstupov a rozsahu alternatív riešenia,“ povedal dávnejšie pre HN riaditeľ spoločnosti Slavomír Podmanický.

Spolu s Bulharskom, Gréckom či Talianskom patríme ku krajinám, kde z dlhodobého hľadiska dĺžka využívaných železničných tratí klesá.

Zatraktívnenie osobnej vlakovej dopravy má v programovom vyhlásení aj vláda Petra Pellegriniho nadväzujúc na jeho predchodcu Roberta Fica.

Ráta sa s modernizáciou tratí, ktorá pomôže k vyššej rýchlosti vlakov a lepším službám Železničnej spoločnosti Slovensko.

Nezabúda sa ani na opravu osobných vozňov z 80. rokov či nákup nových dvojpodlažných súprav.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 03 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-12 14:56:09 - Feat.: - Title: Na Moste Lanfranconi smerom do tunela Sitina sa vodiči zdržia vyše pol hodiny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 09:50