StoryEditor

Rozhovor: Represia funguje horšie ako v minulosti

02.05.2019, 00:00
Kubánska novinárka a herečka Iris Maria Mariňo Garcia bola viackrát terčom perzekúcie a pre politické názory ju tiež nezobrali do viacerých zamestnaní.

Ako hodnotíte februárové referendum o zmenách ústavy?

Vláda vytvorila okolo referenda propagandu, ktorá bola úzko spojená s bývalým lídrom Fidelom Castrom. Nový líder nemá zďaleka takú charizmu ako on a ani ľudia ho tak nerešpektujú. Často sa aj odkazovala na Fidelove vyjadrenia z 50. rokov.

Čo pre vás prijaté zmeny znamenajú?

Podľa mňa je to veľmi nepripravený text. Jediný typ myslenia na Kube je socialistický. Ústava síce na jednej strane deklaruje, že je sloboda slova a rešpektujú sa ľudské práva, ale o dva paragrafy nižšie je už zverejnené, že je to kontrolované štátnymi inštitúciami.

Človek v ohrození

Rôzne štatistiky ukazujú, že sloboda slova sa na Kube zlepšila. Je to pravda?

Podľa mňa je to veľká lož. Represia funguje ešte horšie ako v minulosti. Minulý rok prešiel dekrét 349, ktorý sa týka slobodného prejavu umelcov. V ňom napríklad vidieť rozdiel medzi alternatívnymi médiami a umelcami. My ako médium nie sme priamo rozoznaní štátom a nemôže nás preto priamo napadnúť. V prípade umelcov je to však horšie. Vláda vytvorila akoby policajnú jednotku pre kultúru. Môžu im znemožniť prácu, upozorniť, že to, čo robia, je nelegálne, a keď v tom budú pokračovať, môžu ich dať až do väzby.

S akou perzekúciou ste sa stretli vy?

Ja som novinárka aj herečka v jednej osobe a sú na mňa nasadené špeciálne zložky. Môj divadelný súbor je totiž kritický voči vláde. Na začiatku to nebolo také otvorené, ale keď som začala pôsobiť aj v novinárskej brandži, povolali ma na výsluch na policajnú stanicu či zatkli. Keby som si napríklad sadla na kávu, pri vedľajšom stole by už boli traja ľudia nasadení na to, aby ma sledovali. Do viacerých prác ma tiež nezobrali kvôli môjmu politickému mysleniu.

Človek v ohrození

Cítite nejaké zlepšenie po oteplení vzťahov Kuby a USA?

Bežný Kubánec rozdiel necíti. Veľa z tých, ktorí žijú v zahraničí, posielajú stále peniaze domov. Čo sa týka cestovania, tiež sa situácia nezlepšila. Vzťahy sa nezlepšili natoľko, aby sa dalo hovoriť o väčšej otvorenosti.

Ako je v krajine regulovaný prístup na internet?

V minulosti to bolo veľmi zlé a mohli sme byť na internete iba 30 hodín do mesiaca. Dnes to funguje ako aj u vás. Máme dátové balíky, ktoré sú však veľmi drahé. 1 GB stojí 10 dolárov, čo je celý minimálny plat na Kube. Viacerí ľudia si to nemôžu dovoliť, a preto používajú verejné WiFi. Aj na to sa však môžem prihlásiť iba pomocou špeciálnej kartičky od vlády.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 17:43