StoryEditor

Richard Sulík pre HN: Mojím snom je ešte v tomto volebnom období vybaviť menšie mesto vodíkovými autobusmi, napríklad Piešťany

03.02.2022, 09:01
Vodík a elektrina sa ako alternatívne zdroje budú navzájom dopĺňať, tvrdí v rozhovore pre HN vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík.

Sme v druhej polovici Svetovej výstavy EXPO 2020 v Dubaji, máme za sebou aj Národný deň Slovenska, na ktorom ste sa osobne zúčastnili spoločne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Čo je pre vás osobne highlightom našej účasti na výstave?

Za hlavný highlight považujem fakt, že sme si zobrali k srdcu tematickú oblasť tej časti areálu, kde sa nachádzame. Ono je to celé rozdelené na tri hlavné časti a my sme v oblasti Mobility. A tohto sme sa naozaj držali. Veľmi ma teší, že organizátori či rôzni návštevníci to oceňujú. O tom, že sme si to vzali doslova k srdcu, svedčí aj skutočnosť, že tu máme vodíkové auto, vodíkový autobus, dve lietadlá, vírnik, letecký simulátor či vesmírny robot Androver. Teda kopec vecí, ktoré s mobilitou priamo súvisia. Takže práve toto je pre mňa najväčšie plus.

V októbri ste v Dubaji predstavovali vodíkové auto MH2, ktoré je tu už štyri mesiace. Aké reakcie ste naň dostali?

Tie reakcie sú tu výborné. Prišlo sem prakticky celé vedenie kráľovskej rodiny Spojených arabských emirátov, ktorá je síce veľmi veľká, ale mali sme tu mnoho jej popredných členov. Bol tu samotný kráľ Muhammad bin Rášid Ál Maktúm, ktorý je premiérom celej krajiny a zároveň dubajským emirom. Ten ani za celý polrok nestihne navštíviť všetkých okolo 200 stánkov, ktoré tu sú. Prišlo sem tiež niekoľko jeho synov a viacero ministrov, lebo to auto a ďalšie exponáty jednoducho chceli vidieť.

Môžete o vozidle MH2 povedať niečo viac?

Je to takzvaný iCatcher, ktorý má fantastický dizajn. Ide o technológiu budúcnosti, aj keď to nie je funkčné auto, ale len takzvaný mock-up, teda model v životnej veľkosti. Ukazujeme tu však, že práve takto sa to má robiť. A tie ohlasy tu na výstave sú naozaj iba pozitívne. Bohužiaľ, doma sa niektorí múdri novinári zmohli akurát na označenia ako angličák a podobne. OK, treba sa cez to preniesť. Tu v Dubaji tým Slovensko naozaj púta pozornosť. A nielen tým, máme tu aj ďalšie veci. Mnoho ľudí nadchýňa napríklad vírnik Nisus či ultraľahké športové lietadlá. Každý exponát je svojim spôsobom jedinečný a celosvetovo v niečom inom originálny. Celkovo je to tu dobre zladené.

Prejavil o tieto veci niekto záujem pre sériovú výrobu?

Toto vám neviem povedať. V skutočnosti som tu veľmi zriedkavo – z tých odhadom 120 dní, čo výstava doteraz prebieha, som tu bol možno desať, ani to nie. Takže to nedokážem úplne presne posúdiť. Ale napríklad viem, že ekokapsula, ktorá je postavená pred vchodom, si tu našla svojho kupca. Tá už domov nepôjde, niekto si ju kúpil.

Aké ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 06:40