StoryEditor

Kto prišiel z Ameriky do Ghany?

23.07.2020, 00:00
O tom, že stratégia ghanskej vlády funguje, svedčia štatistiky aj záujem cudzincov.

Začiatkom tohto tisícročia prijala krajina zákon o občianstve, ktorý uľahčuje ľuďom s africkými koreňmi možnosť presťahovať sa do Ghany a požiadať o tamojšie občianstvo. Prirodzene – má to isté podmienky. Uchádzači musia mať minimálne 18 rokov, byť finančne nezávislí a nesmú byť odsúdení za trestný čin na jeden a viac rokov.
Podľa vládnych údajov žije dnes v Ghane zhruba tritisíc černochov zo Spojených štátov a karibských ostrovov. Mnohí z nich rozbehli v západoafrickej krajine vlastný biznis, prípadne prijali ponuku pracovať v službách štátu na vysoko špecializovaných pozíciách.
Vláda v Akkre sa tento proces snaží ešte zrýchliť. Aj preto vlaňajšok oficiálne vyhlásila za Rok návratu. Nie je to náhoda – práve vlani si Ghana pripomenula 400 rokov od chvíle, keď do prístavu Jamestown v dnešnom americkom štáte Virgínia priplávala prvá anglická loď s malou skupinou zotročených Afričanov. Následne sa práve Ghana stala jedným z hlavných centier obchodu s otrokmi na západnom pobreží Afriky. Odhaduje sa, že otrokári odviezli z jej územia väčšinu z celkovo 15 miliónov zotročených Afričanov. Práve oni sú z veľkej časti potomkami dnešných Afroameričanov.

Podobne ako Muhammad Ali v 60. rokoch minulého storočia, aj tentoraz majú pomôcť propagovať „návrat domov“ slávne černošské osobnosti. Ghanu tak vlani podľa spravodajskej stanice BBC navštívili také celebrity ako modelka Naomi Campbellová, herec Idris Elba, komik Steve Harvey či raperka Cardi B.
Nejde pritom výhradne o presťahovanie sa do Afriky. Súčasťou kampane je aj podpora cestovného ruchu Ghany. Pre amerických černochov sa organizujú tematické zájazdy, počas ktorých majú možnosť spoznať históriu, kultúru či zvyky svojich predkov. „Veľký záujem je napríklad o návštevy britských koloniálnych pevností, kde boli otroci zhromažďovaní. Pozrelo si ich množstvo Američanov,“ uviedol pre HN James Arthur, honorárny konzul Ghany v Bratislave.

01 - Modified: 2024-02-28 16:00:00 - Feat.: - Title: Oppo hlási veľké rozšírenie pôsobnosti v Európe. Budeme si môcť zakúpiť nasledujúce vlajkové modely 02 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 03 - Modified: 2023-11-30 15:03:40 - Feat.: - Title: Ikonický Woods je späť: Tiger je žijúca legenda a absolútny fenomén. Pre golf je to sviatok, teší experta 04 - Modified: 2023-09-30 15:42:05 - Feat.: - Title: Čokoláda by podľa analytikov mohla zdražieť. Obávajú sa, že bude pretrvávať globálny nedostatok kakaa 05 - Modified: 2023-08-11 13:50:02 - Feat.: - Title: Vojenské špičky spoločenstva západoafrických štátov sa stretnú v Ghane pre situáciu v Nigeri
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 02:11