StoryEditor

Vďaka čomu uspeli kenskí bankári?

13.09.2020, 00:00
Najnovšie technológie stoja aj za úspechom kenského bankovníctva.

V krajine vzniklo hneď niekoľko inovatívnych bánk a rôznych finančných spoločností, ktoré sa presadili aj za hranicami. Jednou z nich je Equity Bank, ktorá priniesla na trhy afrických krajín mikropôžičkové bankové služby. V konečnom dôsledku to umožnilo aj ambicióznym ľuďom z najspodnejších vrstiev kenskej populácie dostať sa k moderným formám financovania. Vďaka tomu mohli rozbehnúť vlastný biznis a zlepšiť vyhliadky pre svoju budúcnosť aj tí, ktorých by inak čakal život v chudobe.
Zakladateľ a šéf Equity Bank James Mwangi získal za svoj nápad a jeho realizáciu v roku 2012 prestížny titul Svetový EY podnikateľ roka. Jeho podnik si medzitým vydobyl dominantné postavenie nielen v Keni, ale i ďalších štátoch východnej Afriky ako je Tanzánia, Rwanda, Uganda či Južný Sudán. Pred desiatimi rokmi zaradil Mwangiho denník Financial Times medzi 50 najlepších lídrov rozvíjajúcich sa trhov.
Kenskou EY Podnikateľkou roka sa v roku 2014 stala Jennifer Riria, šéfka Kenya Women Finance
Trust, africkej jednotky v mikropôžičkách pre ženy. Jej organizácia sa stará o to, aby africké ženy mali na začiatku svojho podnikania rovnakú štartovaciu pozíciu ako muži. „Mikropôžičky poskytujeme ženám, ktoré chcú zmeniť celý svoj život. V subsaharskej Afrike žijú desiatky miliónov takýchto žien. Len v Keni ich je niekoľko miliónov. Z ekonomickej stránky sú stále veľmi zatlačované do úzadia. O drvivej väčšine ekonomických záležitostí rozhodujú muži. Ak ženy nemajú dostatočné vzdelanie, neskutočne trpia. Musia nosiť vodu do domu zo studní vzdialených aj niekoľko kilometrov, variť, starať sa o deti. Ako môže naša krajina budovať svoju spoločnosť, ak neberiete do úvahy celú jej polovicu?,“ uviedla Riria pre HN.

V krajine sa naďalej angažujú aj slovenské mimovládne organizácie. „V Keni máme každoročne veľké projekty do 250-tisíc eur. Okrem toho sme tento rok mali viacero mikrograntov, teda malých projektov do 10-tisíc eur. Zamerané boli hlavne na boj proti COVID-19. Išlo napríklad o výrobu bavlnených rúšok či pripravenosť verejného zdravotníctva na pandémiu. Prijímateľom je vždy miestna organizácia,“ uviedla pre HN Lucia Kišš, riaditeľka Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu. Podľa nej mala naša krajina v Keni v ostatných dvoch rokoch spolu osem veľkých dotačných projektov v celkovej hodnote približne 1,8 milióna eur.
Omre toho Slovensko podporilo cez Slovak Aid sumou päťtisíc eur cez mikrogrant v roku 2011 aj spomínané vzdelávacie centrum Early Childhood Development. Pomáhame i formou vysielania lekárov či zástupcov ďalších špecializovaných profesií.
Nadácia Integra pôsobí v slume Kibera v spolupráci s jej lokálnym partnerom Centrum TAPA už viac ako 10 rokov. „Vďaka darcom zo Slovenska tam Integra zabezpečuje vzdelanie pre 180 detí, ktorých rodičia by si školu pre svoje deti inak nemohli dovoliť,“ pripomenul pre HN Daniel Kaba, výkonný tajomník Platformy rozvojových organizácií Ambrela.
Centrum TAPA založilo podľa neho v roku 2011 sociálny podnik – krajčírsku dielňu – ktorej hlavným cieľom je pomôcť financovať aktivity centra, zabezpečiť jeho udržateľnosť a priniesť nové pracovné príležitosti pre ľudí v slume. V rokoch 2017 až 2018 Nadácia Integra vďaka finančnej podpore zo Slovak Aid podporila krajčírsku dielňu nákupom profesionálnych kvalitných šijacích strojov, vďaka ktorým dielňa získala obrovskú výhodu a konkurencieschopnosť na lokálnom trhu.
Okrem toho sa vďaka projektu podarilo vyškoliť 50 mladých ľudí, ktorí v rámci odborného kurzu získali krajčírske zručnosti a certifikát o absolvovaní odborného vzdelávania, čo im pomôže nájsť si prácu a postarať sa o seba a svoju rodinu. Absolventi školení sú prevažne mladé slobodné matky a mladí ľudia po skončení štúdia na strednej škole.
Pandémia ochorenia COVID19 neobišla ani slumy v Keni. „Práve naopak, nedostatočné hygienické opatrenia či nemožnosť dištancovať sa spôsobili, že ochorenie sa tam šíri oveľa rýchlejšie. Hneď od prepuknutia pandémie sa veľká časť výroby v krajčírskej dielni preorientovala na šitie ochranných masiek pre ľudí v slume, ktoré sa distribuovali najchudobnejším," doplnil Kada.
Podobne ako takmer všetky svetové ekonomiky, aj Keňu totiž výrazne zasiahla pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace ochranné opatrenia. Tie pocítil najmä domáci a zahraničný dopyt. Exporty tovarov klesli v medziročnom porovnaní o desiatky percent, importy sa prepadli o viac ako štvrtinu. Rovnako aj turizmus, ktorý je v krajine mimoriadne dôležitým odvetvím najmä vďaka prírodným parkom a rezerváciám, na niekoľko msiacov prakticky prestal existovať.
Prvé dáta z tretieho kvartálu naznačujú mierne oživenie kenského hospodárstva. V júli a auguste zaznamenal súkromný sektor rýchly rast, posilnila sa aj domáca spotreba.
Krajina sa síce podľa odhadov expertov vyhne tento rok recesii, pôjde však jednoznačne o najnižší rast za posledné roky. „Naši analytici predpokladajú, že tempo rastu kenskej ekonomiky dosiahne v roku 2020 jedno percento hrubého domáceho produktu. Na budúci rok by sa rast zrýchliť na 5,3 percenta HDP,“ uvádza vo svojej štúdií spoločnosť FocusEconomics.

01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 21:34