Skóre 3,508 (pozícia v roku 2017 - 160)TASR/AP
StoryEditor

Aké reformy štartuje krajina?

06.12.2020, 23:00
Sudánu sa tak črtá uvoľnenie dosiaľ blokovanej cesty vedúcej k medzinárodnému financovaniu.

Jedným z dôsledkov sankcií je fakt, že lokálne firmy nemôžu využívať služby západných bánk. A milióny sudánskych emigrantov zase nemajú ako posielať domov peniaze zarobené v zahraničí. „Ak USA splnia svoj sľub, sudánskym spoločnostiam sa otvoria dvere k tomu, aby sa mohli opätovne pripojiť k medzinárodným finančným sieťam. Bude to kľúčové aj pre obchod a prílev investícií do krajiny,“ citoval portál African Business Camerona Hudsona, analytika Afrického centra Atlantickej rady.
Dôležitým krokom v posune vnímania Sudánu v očiach sveta bola rezignácia al-Bašíra, ktorý odstúpil vlani v apríli po masových protestoch obyvateľov. Teraz sa o neho zaujímajú medzinárodné tribunály, ktoré ho chcú súdiť za zločiny proti ľudskosti.
Moci v krajine sa ujala vojenská vláda na čele s Abdalom Fattáhom Abdalrahmanom Burhanom. Jej úlohou je postupne presadiť dôležité politické aj ekonomické reformy a pripraviť krajinu na nástup civilnej vlády.
Sudán tak prechádza prelomovým obdobím, ktoré výrazne zasiahne aj jeho hospodárstvo. Vláda chce otvoriť brány pre investorov v poľnohospodárskom, strojárskom, ťažobnom či medicínskom odvetví.
Najmä agrosektor je dnes hlboko pod svojím potenciálom. Sudán je síce po Indii a Číne tretím najväčším producentom sezamu na svete a jedným z najväčších globálnych dodávateľov bavlny, no na výrazný rast segmentu to stále nestačí. O veľkú časť poľnohospodárskej produkcie sa starajú drobní roľníci, ktorí obhospodarujú pôdu pomocou veľmi jednoduchých prostriedkov.

Vláda má ambíciu naliať veľké sumy z peňazí, ktoré sa jej podarí získať od medzinárodných veriteľov, práve do rozvoja poľnohospodárstva a jeho infraštruktúry. Zároveň tým chce ďalej prispievať k znižovaniu extrémnej chudoby. Pod jej hranicou ešte v roku 2010 žila zhruba tretina Sudáncov, v súčasnosti tento počet klesá k 20 percentám.
Hoci agrosektor už dnes zamestnáva štyri pätiny celkovej populácie krajiny, Chartúm v ňom vidí priestor na vytváranie ďalších pracovných miest a znižovanie nezamestnanosti, ktorá sa aktuálne pohybuje okolo úrovne 15 percent. Preto plánuje kultivovať dosiaľ neobrábanú pôdu a pri pestovaní plodín používať najmodernejšiu techniku. Cieľom je spraviť zo Sudánu obilnicu celého arabského sveta. Vláda posilňuje aj odvetvie chovu úžitkových zvierat a spracovania mäsa. Napokon krajiny ako Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty sú už dnes hlavnými importérmi zvierat ako kravy, ovce, kozy či ťavy práve zo Sudánu.

01 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 02 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-04-07 21:41:24 - Feat.: - Title: Pri útoku polovojenských jednotiek v Sudáne zahynulo 25 ľudí 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 05 - Modified: 2024-03-07 12:36:42 - Feat.: - Title: V Sudáne hrozí celosvetovo najväčšia potravinová kríza, varuje OSN. Hladom trpí viac ako 25 miliónov ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 17:02