archív
StoryEditor

Ako sa africká ekonomika ocitla na pokraji bankrotu?

08.01.2021, 23:00
Problémy nastali pred niekoľkými rokmi, keď sa ceny medi začali prudko prepadať.

Tržby z ťažby klesali, export sa znižoval. Krajina sa čoraz viac zadlžovala, aby zvládla svoje základné fungovanie. Na porovnanie – kým ešte pred piatimi rokmi predstavoval jej verejný dlh niečo vyše 60 percent hrubého domáceho produktu, dnes už prekročil 90 percent. V súčasnosti sa jej pohľadávky rátajú v miliardách dolárov.
Situácia zašla tak ďaleko, že krajine vážne hrozí štátny bankrot. Mnohí ju varujú pred osudom susedného Zimbabwe, kde inflácia narástla do obludných rozmerov a ekonomika sa tam prakticky rozsypala.
Zambia minulý mesiac neuhradila splátku dlhu vo výške 42,5 milióna dolárov. A upozorňuje, že ak veritelia neupravia podmienky splácania, nepošle ani ďalšie peniaze.
Vláda požiadala veriteľov, aby krajine umožnili odklad splátok úrokov minimálne do apríla budúceho roka. Dôvodom je fakt, že Zambia bojuje s dôsledkami koronakrízy, ako aj prepadajúcej sa ekonomiky príliš závislej od ťažby nerastných surovín. Veritelia však takéto riešenie odmietli. „Nepodporili naše požiadavky. Vzhľadom na našu neistú situáciu nemáme inú alternatívu, než akumulovať nedoplatky,“ citovala pred pár dňami agentúra Reuters zambijského ministra financií Bwalyu Ng’andua.
V krajine tak rastie nezamestnanosť predovšetkým medzi mladými ľuďmi, ktorí masovo utekajú do susedných, ale aj vzdialenejších krajín. Počet ľudí bez práce sa pohybuje okolo 50 percent. „V uplynulých rokoch odišlo zo Zambie do rôznych častí sveta takmer 280-tisíc ľudí, teda asi 1,6 percenta populácie krajiny. Medzi top 10 krajinami, kam mierili kroky zambijských emigrantov, boli Juhoafrická republika, Malawi, Británia, Spojené štáty, Mozambik, Austrália či Botswana,“ uvádza sa v najnovšej štúdii Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Väčšina ľudí odchádza zo Zambie do zahraničia za vyššou mzdou a lepším životom. Organizácia pre migráciu uvádza, že očakávaná dĺžka dožitia zambijských mužov nedosahuje ani 52 rokov, u žien je to niečo vyše 56 rokov. Ide o výrazne nižšie čísla nielen v porovnaní s rozvinutými západnými krajinami, ale aj s niektorými vyspelejšími africkými štátmi. Časť emigrantov tvoria študenti, ktorí smerujú za kvalitnejším vzdelaním najmä na juhoafrické a namíbijské univerzity.
Zo Zambie však ľudia nielen odchádzajú, migrácia prebieha aj opačným smerom. Sťahujú sa sem predovšetkým obyvatelia chudobnejších afrických krajín, ako sú Konžská demokratická republika, Zimbabwe, Somálsko či Burundi. Medzi zaznamenanými imigrantmi sú pritom aj občania Británie, Tanzánie, Indie alebo Juhoafrickej republiky. Zambijské úrady dohromady registrujú takmer 44-tisíc imigrantov z iných krajín, čo je 0,4 percenta celkovej populácie.
Na rozdiel od väčšiny krajín subsaharskej Afriky, kde obyvateľstvo žije prevažne na vidieku a živí sa poľnohospodárstvom, Zambia patrí medzi najviac urbanizované štáty kontinentu. Na území zhruba 15-krát väčšom než Slovensko žije necelých 20 miliónov obyvateľov. A približne polovica z nich sídli v mestských aglomeráciách situovaných popri hlavných cestných komunikáciách a v provincii Copperbelt, teda v okolí takzvaného medeného pásu neďaleko Konžskej demokratickej republiky, kde je najviac nálezísk nerastných surovín. S takmer dvoma miliónmi obyvateľov je najväčším mestom metropola Lusaka, kde sa koncentruje spoločenský i ekonomický život krajiny.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 09:10