Gabriela MatečnáTASR
StoryEditor

Prečo môže Matečnej zákon čakať rovnaký osud ako Dankov odvod?

05.04.2019, 00:00
Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami je v mnohých bodoch v rozpore s Ústavou aj právom Európskej únie.

V decembri minulého roka bol schválený osobitný odvod pre obchodné reťazce z dielne Andreja Danka, minulý týždeň zase neprimerané obchodné podmienky v obchode s potravinami, pod ktoré sa podpísala šéfka agrorezortu Gabriela Matečná.

Napriek množstvu spoločných čŕt, ktoré tieto dva zákony majú, je tu však jeden zásadný rozdiel. Kým odvodu dala stopku najskôr Európska komisia a následne o jeho zrušení informoval aj šéf parlamentu Danko, z ktorého dielne odvod pochádzal, v prípade neprimeraných podmienok je situácia iná.

Práve tento zákon by mal totiž po zrušení odvodu agrorezortu pomôcť držať ochrannú ruku nad reťazcami.

Podľa odborníkov však môže zákon čakať rovnaká budúcnosť ako Dankov odvod. Je totiž vo viacerých bodoch protiústavný a v rozpore s právom Európskej únie.

„Momentálne tieto ustanovenia analyzujeme a následne využijeme všetky právne možnosti, ktoré sú k dispozícii, aby sme chránili nielen naše práva, ale aj práva našich dodávateľov a zákazníkov,“ povedal pre HN Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Pozreli sme sa na tie najproblematickejšie body.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 06:16