TASR/AP
StoryEditor

Ako Briti pomohli euru a zachránili Slovákov a hrozí Británii rozpad?

15.12.2019, 14:50
Víťazstvo Borisa Johnsona v predčasných voľbách zrejme znamená záchranu desaťtisícov pracovných miest, ktoré by Slovensko stratilo v prípade brexitu bez dohody s EÚ.

Definitíva brexitu, ale zároveň koniec obáv z jeho tvrdej verzie, ktorá by mohla otriasť ekonomikami na oboch brehoch Lamanšského prielivu. Tak by sa dal v skratke charakterizovať výsledok štvrtkových predčasných parlamentných volieb v Británii. Suverénne víťazstvo konzervatívcov vedených jedným z lídrov brexitovej kampane Borisom Johnsonom totiž znamená, že Európska únia sa už budúcoročnému rozvodu s Britániou s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhne. Súčasne si však môže vydýchnuť, keďže Johnson bude podľa všetkého schopný pretlačiť brexitovú dohodu v parlamente, čo sa napriek viacnásobným pokusom nepodarilo jeho predchodkyni v premiérskom úrade na legendárnej londýnskej adrese Downing Street 10 Therese Mayovej.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, aké dôsledky bude triumf Konzervatívnej strany mať na britskú i európsku ekonomiku a meny, aj aké riziká so sebou prináša v súvislosti s ambíciami Škótska vyhlásiť nezávislosť od Londýna.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 15:59