Tam, kde raz graf prípadov koronavírusu v Číne vykázal exponenciálny rast, teraz sa výrazne ustálil. Len pred tromi týždňami zaznamenala Čína denne viac ako 3 000 nových prípadov. Úradníci teraz podávajú správy o menej ako tisíc. Veľké spoločnosti ako Starbucks a Apple v Číne obnovujú obchodné aktivity. Posledná správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o situácii z 1. marca odhalila v Číne za posledných 24 hodín 579 nových prípadov, z toho všetkých deväť v provincii Hubei, kde vznikol COVID-19.Reuters
StoryEditor

Koronavírus spomalí svetový ekonomický rast. Aký bude účet za pandémiu?

11.03.2020, 07:43
Najväčšie problémy bude mať kvôli šíreniu vírusu sektor služieb. Na trhoch je väčšia neistota ako počas poslednej krízy.

Na jeseň minulého roka, keď ešte nový koronavírus neexistoval, publikovala Svetová zdravotnícka organizácia štúdiu o tom, ako je svet pripravený na prípadnú pandémiu.

Už v prvom odseku jej autori upozornili, že riziko vzniku pandémie respiračného patogénu je veľmi vysoké a že svet na niečo podobné nie je pripravený. Stačilo iba pár mesiacov a ukázalo sa, že predpovede Zdravotníckej organizácie boli viac ako aktuálne.

Okrem iného sa štúdia venovala prípadným ekonomickým dopadom a pri najhoršom scenári odhadla, že pandémia by mohla svet vyjsť na tri trilióny amerických dolárov, čo je približne 30-násobok slovenského ročného hrubého domáceho produktu.

Aká je pravdepodobnosť, že sa tieto predpovede naplnia a privedie nás nový koronavírus do ekonomickej krízy?

Hospodárske noviny prinášajú odpovede na najdôležitejšie otázky.  

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 14:06