StoryEditor

Angola: Ropa a diamanty bohatstvo nepriniesli, potenciál je v poľnohospodárstve

26.07.2020, 00:00
Ropa a diamanty krajine priniesli skôr smolu, na zahraničných investorov však čakajú príležitosti v sektoroch od poľnohospodárstva až po IT či finančné služby.

Angola je síce republika, predsa má však svoju princeznú. Aspoň tak volajú Angolčania Isabel dos Santos, dcéru dlhoročného prezidenta krajiny, ktorá je zároveň aj najbohatšou Afričankou. Sama o sebe hovorí, že sa k bohatstvu dostala vlastnou tvrdou prácou, množstvo indícií však poukazuje na to, že to bolo trochu inak.

Spolu s manželom sú akcionármi v stovkách rôznych firiem od bánk cez ropné spoločnosti, cementárne, diamantové bane, supermarkety až po logistické služby. Ako ukázala investigatívna práca Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku, k týmto cenným majetkom sa dostala za veľmi lukratívnych podmienok počas vlády jej otca.

Oficiálne tak síce Forbes jej bohatstvo odhaduje na dve miliardy dolárov, novinárska investigatíva však poukazuje na to, že skutočná hodnota môže byť 10-krát vyššia.

No karta sa otočila a dnes je táto angolská princezná obvinená zo sprenevery, prania peňazí a nový angolský prezident Joao Lourenço chce od nej vysúdiť 1,1 miliardy dolárov. Ten sa k moci dostal pred tromi rokmi a aspoň navonok sa zdá, že chce krajinu plnú nerastného bohatstva očistiť od extrémnej kleptokracie a prilákať zahraničných investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 08:31