Reuters
StoryEditor

Koronavírus zdecimoval cestovanie. Končí sa zlatá éra turizmu?

27.08.2020, 00:00
Cestovný ruch zažil šok, z ktorého sa bude spamätávať ešte dlho. Koronavírus však podľa odborníkov prinesie do cestovania trvalé zmeny. No sú to tie, čo sektor potrebuje?

Turizmus dostal od koronavírusu obzvlášť silnú ranu. Cestovanie sa totiž veľmi rýchlo stalo najrizikovejšou aktivitou a práve hotely či výletné lode sa stali prvými ohniskami nákazy. Keď sa vírus začal ešte iba šíriť v Číne, druhou lokalitou, kde sa vyskytol a extrémne rýchlo šíril, bola práve výletná loď Diamond Princes.

Už v polovici februára sa na nej potvrdilo viac ako 350 prípadov, čo bola vlastne polovica zo všetkých infikovaných. Neskôr sa objavili správy z letoviska na Kanárskych ostrovoch, ďalšou rizikovou lokalitou boli lyžiarske strediská v Taliansku.

Z obľúbenej činnosti sa tak stalo niečo, čomu sa bolo treba za každú cenu vyhnúť. Letoviská a letecké spoločnosti sa síce postupne snažia turistov prilákať obrovskými zľavami a prísľubom prísnych hygienických opatrení, zdá sa však, že koronavírus turizmus zmení nadlho.

Tento sektor už totiž podľa odborníkov dlho funguje na hrane a ak chce prežiť, aj bez koronavírusu, musí nastať zmena.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 10:36