Pixabay/Marilyn Murphy
StoryEditor

Špičkoví vývojári sa sťahujú na Slovensko. Odhodíme nálepku montážnej dielne?

29.11.2021, 13:14
Čoraz viac zahraničných koncernov sťahuje na Slovensko svoj výskum a vývoj. Firmy však potrebujú talentované mozgy, ktoré často vozia zo zahraničia.

Slovensko ako krajina inovácií? To, čo bolo ešte pred 10 či 20 rokmi len zbožným prianím, pomaly získava reálne kontúry. Čoraz viac zahraničných investorov k nám presúva svoj výskum a vývoj. Pridávajú sa k nim i domáce firmy z oblasti pokročilých technológií, automobilového segmentu či iných špičkových priemyselných odvetví.

Štúdia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu z októbra minulého roka ukazuje, že tretina spoločností podnikajúcich u nás vykonáva inovačné aktivity. V našej krajine pôsobí viac ako 500 organizácií a jednotiek zameraných na výskum a vývoj, z toho takmer štyri stovky zo súkromného sektora. V oblasti R&D pracuje viac ako 35-tisíc ľudí. A tento počet neustále rastie. Aj to je dôvod, prečo Slovensko vo vnímaní svetových firiem postupne stráca nálepku montážnej dielne.

Prirodzene, práca na výskume a vývoji špičkových technológií si vyžaduje množstvo talentovaných mozgov, o ktoré sa v posledných rokoch rozpútal na personálnom trhu ťažký boj. Firmy v jeho rámci využívajú rôzne prostriedky, ako uloviť kvalitného človeka. Najímajú si headhunterov, talenty si vychovávajú už počas štúdia na strednej či vysokej škole, úspešných Slovákov si sťahujú zo zahraničných firiem. Mnohé dokonca siahajú aj po zahraničných expertoch, ktorých si vozia k nám.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, ako zo Slovenska prestáva byť povestná montážna dielňa, v ktorých sektoroch napredujú inovácie najrýchlejšie aj ako im pomáha štát.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 18:49