MochovceHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Víťaz Macron a porazení Nemci? Jadro sa môže stať rozbuškou pod Európou

10.01.2022, 11:02
Rozhodnutie Európskej komisie, ktorá sa vyslovila za zaradenie atómovej energie na zoznam zelených investícií, vyvolalo medzi členskými krajinami EÚ veľké polemiky.

Už nie bohatý západ a chudobný východ, ani šetriaci sever a rozhadzujúci juh. Európu začína rozdeľovať nový fenomén – vzťah k zeleným energiám a otázka, či medzi ne môže byť zaradené aj jadro. Kým väčšina štátov Európskej únie vrátane Slovenska počíta s využívaním atómovej energie aj v niekoľkých nasledujúcich desaťročiach, niektoré krajiny na čele s Nemeckom sú ostro proti.

Tento konflikt sa už dostal na stôl Európskej komisie. Tá minulý týždeň rozhodovala o tom, či sa jadro a plyn dostanú v rámci takzvanej taxonómie EÚ na zoznam zelených investícií, ktoré sa budú tešiť podpore z únijného rozpočtu. Komisia sa za tento návrh aj napriek nesúhlasu z Berlína, Viedne či Madridu vo svojom dokumente vyslovila. Nová taxonómia bude v praxi znamenať, že súkromné investície do rozvoja jadrovej energie a plynu bude možné spojiť s podporou klímy a udržateľného rozvoja. Tým pádom budú projekty investorov podporované aj Bruselom.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, kto stojí na akej strane barikády, aký názor má na celú vec Slovensko aj ktoré technológie by mohli v budúcnosti aspoň sčasti nahradiť súčasné jadrové reaktory.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 16:30