Dreamstime
StoryEditor

EÚ prináša medzinárodnú penziu. Pre koho bude výhodná?

23.01.2022, 22:30
Celoeurópsky produkt by mal uľahčiť život napríklad Slovákom pracujúcim v Českej republike či v Rakúsku.

 Slováci, ktorí pracujú alebo podnikajú v Európskej únii, si budú môcť preniesť dôchodkové úspory naprieč hranicami členských krajín. Vláda schválila návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte, ktorý predložilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Pre Slovákov v Česku

Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (PEPP) bude medzinárodne prenosný spôsob zabezpečenia sa na penziu. Štáty tak reagujú na zvýšený presun ľudí, ktorí pracujú v rámci Európskej únie. Tí budú mať možnosť preniesť si dôchodkové úspory cez hranice členských krajín.

Tento európsky produkt bude podľa slov ministerstva práce vhodným riešením pre občanov, ktorí počas života pracujú vo viacerých európskych krajinách.

Uľahčiť život by mal napríklad Slovákom pracujúcim v Českej republike či v Rakúsku alebo živnostníkom, ktorí si svoje sporenie môžu preniesť do ktorejkoľvek krajiny EÚ, v ktorej sa rozhodnú pokračovať v podnikaní.

Aké sú pozitíva takejto zmeny?

„Zásadnou výhodou je jednotná regulácia na úrovni EÚ, čo prináša stabilitu tak pre sporiteľov, ako aj pre poskytovateľov produktu,“ hovorí Ján Šebo, výskumný pracovník Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Druhou zásadnou výhodou produktu je podľa Šeba jeho produktová regulácia, kde poskytovateľ produktu musí produkt otestovať s využitím robustného modelu a výsledky testovania predložiť regulátorovi na posúdenie.

„To znamená, že produkt sa na trh dostane až vtedy, keď prejde cez relatívne prísne testy kvality,“ vraví odborník na dôchodkový systém. Ďalšou výhodou je obmedzenie poplatkov na úrovni jedného percenta z hodnoty úspor, čo tento produkt radí medzi nízkonákladové. Systém je aj transparentný, keďže sporiteľ musí vidieť plnú štruktúru portfólia produktu, čo nie je štandardom ani v podmienkach druhého a tretieho piliera na Slovensku.

Nevýhodou môže byť, že podmienky sporenia v PEPP sa budú v rôznych krajinách líšiť, a tak klienti pravdepodobne nebudú môcť po sporení vo viacerých krajinách poberať jednu spoločnú dávku.

„Ďalšou nevýhodou môže byť pomerne komplikovaná štruktúra sporenia v jednotlivých podúčtoch, kde klient podlieha rôznym podmienkam v rôznych krajinách, čo môže byť značne zmätočné,“ hovorí Martin Višňovský, prezident Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností.

Potenciálnym problémom môže byť aj to, že poskytovatelia PEPP zatiaľ nemusia ponúkať podúčty pre všetky krajiny EÚ, a tak sa klient môže dostať do situácie, že po presťahovaní aj tak bude musieť svojho poskytovateľa meniť.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 07:21