StoryEditor

Vladimir Putin: Začínal ako reformátor, ktorý chcel dobehnúť Portugalsko. Kedy nastal v jeho myslení zlom?

10.10.2022, 16:00
  • Niekdajšie snahy o zmeny a inovácie zatienila vojnová agresia. „Jediné, čo zostalo, je imperializmus,“ píše Le Monde.
  • V roku 2000 uverejnil Putin esej, v ktorej tvrdil, že chce, aby Rusko do konca jeho dvoch funkčných období dosiahlo úroveň portugalského HDP na obyvateľa.
  • Ruská ekonomika stagnuje od roku 2014.

Do hlavy Vladimira Putina nikto nevidí, dá sa však predpokladať, že oslavy svojich 70. narodenín si predstavoval inak. Prebehli bez väčších fanfár, uprostred zúriacej vojny na Ukrajine a kritiky doma. Miestne médiá sa o narodeninách zmienili len letmo a verejné podujatia boli nenápadné, všimol si portál India Today.

„Dnes sa náš národný vodca, jedna z najvplyvnejších a najvýznamnejších osobností našich čias, vlastenec číslo jeden na svete, prezident Ruskej federácie Vladimir Vladimirovič Putin, dožíva 70 rokov!“ gratuloval na Twitteri čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Putin podľa neho zmenil globálne postavenie Ruska a prinútil svet, aby počítal s postavením tohto štátu.

Prezidentova narodeninová udalosť bola v ostrom kontraste k podujatiu v Kremli, na ktorom vyhlásil anexiu takmer 15 percent územia Ukrajiny. Vladimir Putin podpísal zmluvu o pripojení, ktorou formalizoval prevzatie štyroch regiónov na vojnou zmietanej Ukrajine. Ide o oblasti – Chersonu, Záporožska, Luhanska a Donecka. Na ceremónii, ktorá sa konala v Moskve, Putin vyhlásil, že Rusko „bude brániť svoju krajinu“.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 14:02