StoryEditor

Zimu sme zvládli nad očakávania. Riešenie je však neudržateľné, hovorí odborník

17.03.2023, 14:26
  • Kým v roku 2021 dodalo Rusko do Európy celkovo 155 miliárd kubíkov plynu, v roku 2022 to bola sotva polovica a v tomto roku to klesne na necelú tretinu.
  • Pomohlo to, že na trhu bol dostatok skvapalneného plynu LNG, ktorý tam nechala Ázia, lebo aj tam bola teplá zima.
  • Veľa elektriny a plynu ušetril priemysel, avšak to bolo vynútené šetrenie v dôsledku vysokých cien, hovorí v rozhovore analytik JPX Ján Pišta. 

Pohľad z okna ukazuje, že prichádza jar. Ako sme zvládli túto zimu? Priala šetreniu energií?

Zimu sme zvládli až nad očakávanie dobre. Je pravda, že v náš prospech hralo to, že bola veľmi teplá, no bez šetrenia by sme aj tak mali veľké problémy. Hlavne v dodávkach plynu, kde sme boli veľmi závislí od Ruska. Kým v roku 2021 dodalo Rusko do Európy celkovo 155 miliárd kubíkov plynu, v roku 2022 to bola sotva polovica a v tomto roku to klesne na necelú tretinu. Veľmi nám pomohlo to, že na trhu bol dostatok skvapalneného plynu LNG, ktorý tam nechala Ázia, lebo aj tam bola teplá zima. Veľa elektriny a plynu ušetril priemysel, avšak to bolo vynútené šetrenie v dôsledku vysokých cien. Kvôli teplej zime tiež klesla spotreba a časť sme ušetrili dobrovoľne.

Je to rok, čo ruské vojská zaútočili na Ukrajinu. Vedeli by ste zhrnúť, čo všetko sa vo svetovej energetike od toho momentu zmenilo?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 02:46