StoryEditor

Medveď nerozlišuje les a súkromný salaš. Štát ho chráni všade, vraví právnik

14.07.2023, 19:00
  • Či ruku amputuje stroj, nehoda alebo medveď, mieru odškodnenia určuje ten istý zákon. 
  • Za spôsobené škody zodpovedá štát, hovorí Jozef Krkošek, advokát Havel & Partners.

Ako sa berie ničenie majetku a ohrozenie života od zvieraťa, ktoré má v správe štát? 

Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny štát zodpovedá za škodu spôsobenú na území Slovenska živočíchmi, uvedenými v zozname ustanovenom vyhláškou. Ide o zoznam živočíchov, pri ktorých štát zodpovedá za škodu napríklad na živote a zdraví fyzickej osoby, pastierskych psoch, včelách či rybách chovaných v rybníkoch. Konkrétne ide napríklad o živočíchy ako medveď hnedý, vlk dravý, ale aj krkavec čierny, bobor vodný či rys ostrovid. Teda patria tam aj medvede hnedé a mediálne zaujímavé vlky, rysy a bobry. Ich režim je rovnaký.

Je možné odškodnenie?

V konkrétnych situáciách, avšak nie vždy, napríklad napadnutie turistu takéto podmienky nemá, je však potrebné splniť podmienky nároku na náhradu škody. Napríklad v prípade spôsobenej škody na vybraných domestikovaných živočíchoch, rybách, včelstvách a včelárskych zariadeniach a drevinách môže byť náhrada škody poskytnutá len vtedy, ak boli prijaté v čase pred vznikom škody primerané preventívne opatrenia. Pri ovciach, kozách a dobytku je zabezpečený aktívny dohľad pastiera a prítomný pastiersky strážny pes, ktorý je voľne pustený pri stáde. Aktívny dohľad pastiera sa nevyžaduje, ak sú zvieratá umiestnené v uzatvorenom objekte, ako je uzavretá ohrada alebo elektrický ohradník. Zákon ďalej tiež špecifikuje, čo je to pastiersky pes a aké má mať parametre.

Aký je jeho rozsah?

Pri usmrtení fyzickej osoby sa poskytne jednorazové odškodnenie manželovi usmrteného a jeho maloletému dieťaťu, voči ktorému mal usmrtený vyživovaciu povinnosť. Taktiež sa poskytuje náhrada primeraných nákladov spojených s pohrebom a náhrada nákladov spojených s liečením poručiteľa v súvislosti so vznikom škody. Pri škode na zdraví fyzickej osoby sa poskytuje odškodnenie za bolesť a sťažené spoločenské uplatnenie a taktiež náhrada nákladov spojených s liečením poškodeného. Pri škode na majetku sa uhrádza skutočná škoda, pri škode na domestikovaných živočíchoch, pastierskych psoch a rybách sa uhradí len škoda, ktorá vznikla v dôsledku ich usmrtenia alebo zranenia spôsobeného určeným živočíchom. Odškodnenie za bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia sa vypočítava rovnako pre všetky typy „škodových priebehov“. Laicky povedané, je jedno, či vám ruku amputuje vozidlo pri havárii, stroj pri práci alebo medveď v lese, následky tohto zranenia sa vypočítajú na základe spoločného zákona, kde sa na základe bodovej tabuľky určí miera odškodnenia za bolesť a následok.

image

Na snímke Jozef Krkošek, advokát Havel & Partners.

FOTO: archív

Mohli by sa ľudia, ktorým poškodil majetok alebo zdravie, dovolávať na súde odškodnenia? 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 41% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pes na reťazi je ako falošná kamera, ak má možnosť prirodzeného správania, dobre sa správa aj k ľuďom 02 - Modified: 2022-07-27 16:51:15 - Feat.: 1 - Title: Ochranár Baláž: Z medveďov sa robí zbytočná panika. Väčšie riziko je jazda na bicykli 03 - Modified: 2023-07-12 10:14:25 - Feat.: 1 - Title: Poľnohospodári vyzvali rezorty, aby začali riešiť situáciu s medveďmi
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 03 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 04 - Modified: 2024-04-12 16:34:10 - Feat.: - Title: Izraelské útoky zabili vyše 60 členov jednej rodiny z Gazy 05 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. apríl 2024 10:02