Na snímke Jan Hlavsa, spoluzakladateľ českého startupu Fondee.SNÍMKA: Karolina Fialova
StoryEditor

Mládež má výhodu dlhodobého investičného horizontu. Krypto či NFT portfólio len okorení (rozhovor)

19.10.2023, 14:30

Deti by sa mali naučiť vnímať hodnotu času a peňazí, vraví v rozhovore spoluzakladateľ startupu Fondee Jan Hlavsa.

Aké veľké vreckové by ste dali 10-ročnému dieťaťu a aké 15-ročnému? 

Veľmi záleží na tom, na čo vreckové slúži. Môže totiž obsahovať peniaze na nutné náklady, ako sú doprava, desiata či obedy, a peniaze na odloženie alebo investovanie, ktoré si dieťa šetrí s nejakým cieľom. Všeobecne však platí, že ak ide o vreckové, menšie deti dostávajú menšie vreckové a väčším deťom môžeme dať s vyšším vreckovým aj viac zodpovednosti, a tým rozvíjať ich schopnosť s peniazmi dobre hospodáriť, môžeme im dať na starosť drobné nákupy. Menšie deti túžia skôr po hračkách, v pätnástich by už mohlo ísť najmä o šetrenie na zážitky, cestovanie a podobne. Z našich skúseností ide o pár desiatok eur mesačne. Odporúčame sa však o výške vreckového rozhodnúť spoločne s deťmi a opýtať sa ich, akú majú predstavu a na čo by chceli peniaze využiť.

Je podľa vás lepšie nechať dieťa našetriť si na drahú vec, po ktorej túži, alebo skôr vyžadovať od neho pri kúpe finančnú spoluúčasť?

Z môjho pohľadu ide v oboch prípadoch o spoluúčasť. Dieťa si väčšinou sporí z vreckového a ak by sa aj podieľalo na časti hodnoty, je to z peňazí, ktoré si muselo našetriť. Ak ide o finančnú gramotnosť, vždy je dobré, keď majú deti cieľ, snažia sa ho dosiahnuť a vnímajú hodnotu času i peňazí. 

Jan Hlavsa je spoluzakladateľom českého startupu Fondee, ktorý tvorí online investičnú platformu pre transparentný prístup k investovaniu do akcií a dlhopisov. Roky pôsobil v londýnskom City pri správe investičného fondu s kapitálom presahujúcim 500 miliónov dolárov, aby sa neskôr vrátil späť do Česka a investoval do vlastného biznisu.

Klasickým spôsobom, ako obdarovať potomka pri krstinách, narodeninách alebo prvom svätom prijímaní, je zlatý šperk. Poznám aj prípady, keď dieťa dostalo strieborné mince. Sú vzácne kovy dobrý spôsob uchovávania hodnoty do budúcnosti?

Nie úplne. Vzácne kovy totiž málokedy dokážu hodnotou prekonať infláciu. Za posledných desať rokov malo do roku 2022 zlato historický výnos necelé jedno percento. Navyše je rast hodnoty oveľa nižší ako pri bežných investičných nástrojoch. Napríklad akcie S&P majú priemernú ročnú historickú výnosnosť 10 percent, takže ich hodnota sa znásobuje oveľa rýchlejšie. Deti majú veľkú výhodu dlhodobého investičného horizontu a toto obdobie je vhodnejšie využiť investovaním do ETF fondov, ktoré ponúkajú nízke náklady, dostatočnú diverzifikáciu a sú vhodné pre ľudí, ktorí nechcú investovaním tráviť veľa času. Ak teda chcú dávať rodičia či príbuzní deťom vyššiu hodnotu, zlato nie je práve vhodný investičný nástroj.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 45% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 19:14