Roman Berkes vedie od roku 2019 Slovenskú asociáciu cestovných kancelárií a cestovných agentúr. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Šéf asociácie cestoviek pre HN: V decembri a v januári sa od nás bude lietať aj na Maldivy či Seychelly

02.11.2023, 13:30
  • Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ako sa po pandémii menia nálady slovenských dovolenkárov.
  • Čo môžu Slovákom ponúknuť exotické destinácie ako Indonézia.
  • Prečo naši turisti postupne prechádzajú od čisto pobytových zájazdov k aktívnejšiemu tráveniu dovolenky.

 

Tento týždeň ste na pôde indonézskeho veľvyslanectva v Bratislave podpísali dohodu o spolupráci medzi SACKA a Asociáciou indonézskych cestovných kancelárií a agentúr (ASITA). Čo od tejto spolupráce očakávate a akú úlohu zohráva Indonézia v slovenskom cestovnom ruchu?

Indonézia je krajina, ktorú slovenský cestovateľ pozná, hlavne pokiaľ hovoríme o ostrove Bali. V tomto smere teda nejde o neznámu destináciu. Od našich indonézskych partnerov máme informácie, že čísla návštevnosti sú pomerne pozitívne. Ide akurát o to, že ľudia sem prichádzajú cez rôzne kanály. Cestujú sem individuálne a chodia takisto cez zahraničné cestovné kancelárie. A práve v aktuálnych mesiacoch a rokoch registrujeme zvýšený záujem o cestovanie cez slovenské cestovky.

Vďaka čomu sa ten záujem zvyšuje?

Z viacerých dôvodov. Do cestovných kancelárií prichádzajú čoraz častejšie ľudia, ktorí si v minulosti organizovali cesty sami. No a teraz využívajú služby kancelárií. Avšak prichádzajú aj takí, čo cestovali výlučne a výhradne so zahraničnými kanceláriami. Tí teraz dávajú šancu slovenským cestovkám. Toto už do veľkej miery súvisí s pandemickým obdobím, keď cestovné kancelárie museli rušiť zájazdy a dostali sa kvôli tomu do problémov. Po skončení pandémie klienti, ktorí u nich mali peniaze, o tieto prostriedky neprišli. Buď si ich vyčerpali vo forme zájazdov, alebo ich dostali v plnej výške späť.

image

Bratislavské letisko ožilo novým Airbusom a linkami za oceán. Pozrite si špičkové lietadlo zvnútra (video)

Majú teda dnes Slováci chuť opäť cestovať, a to aj do vzdialenejších destinácií?

Rozhodne áno. Po pandémii je ten záujem naozaj väčší. Cestovky na situáciu zareagovali tak, že začali organizovať viac exotických zájazdov, najmä mimo hlavnej letnej sezóny. Toto sa celkom stretáva s pochopením klientov a s ich záujmom. Ľudia skrátka reflektujú na takéto ponuky. Dá sa dokonca povedať, že momentálne je najväčší počet ponúk do exotických krajín práve cez slovenské cestovné kancelárie s možnosťami odletov zo Slovenska, najmä z Bratislavy.

Kam všade sa lieta do exotiky?

Dnes sa už charterovými letmi lieta do mnohých krajín. Môžem vymenovať Omán, Bahrajn, Vietnam, Dominikánsku republiku či Kubu. A chystajú sa i ďalšie krajiny. V decembri a v januári sa bude lietať na Maldivy, Seychelly alebo Zanzibar. Takáto plejáda exotických destinácií zo Slovenska pritom nebola v minulosti možná. A práve preto vítame takúto možnosť stretnutia a prepojenia sa s podnikateľmi z Indonézie. Táto krajina je exotickejšia než všetky ostatné, je vzdialenejšia, a pritom veľmi zaujímavá. A pre Slováka nie je úplne neznáma. Takže sa tu ponúka možnosť prepojenia slovenských cestovných kancelárií s tými indonézskymi a pokus o vytvorenie produktu, ktorý by bol v blízkej budúcnosti zaujímavý pre našich turistov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-15 10:14:19 - Feat.: 0 - Title: Podpora gastronómie? Príkladom nám môže ísť Maďarsko, hovorí pre HN prvý slovenský michelinský šéfkuchár 02 - Modified: 2023-07-07 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Horskou železničkou do dolnorakúskych Álp alebo prečo je Schneeberg čoraz častejším cieľom turistov 03 - Modified: 2023-07-31 13:56:08 - Feat.: 0 - Title: Reportáž z najslovenskejšieho mesta v Chorvátsku: Zdraženie je väčšie na Šírave, hovorí turistka
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 01:23