StoryEditor

Francúzska ministerka v rozhovore pre HN: Slovensko je náš blízky partner, v EÚ ste pilierom Jadrovej aliancie

06.11.2023, 14:25
  • Francúzska ministerka pre energetickú tranzíciu Agnès Pannier-Runacherová vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo je pre Francúzov Slovensko dôležitým partnerom v oblasti jadrovej energie.
  • Akú úlohu zohráva jadro v snahách o dosiahutie cieľov Parížskej klimatickej dohody.
  • Ako francúzska vláda podporuje elektromobilitu.

V Bratislave sa aktuálne zúčastňujete na francúzsko-slovenskej konferencii o jadrovej energii a na Európskom jadrovom fóre ENEF. S akým odkazom prichádzate do našej krajiny?

Uskutočnenie týchto dvoch podujatí v Bratislave je silným posolstvom pre Európu a pre bilaterálne vzťahy medzi našimi krajinami. Slovensko zohráva ústrednú úlohu v rozvoji civilnej jadrovej energetiky. Máme veľmi podobný energetický mix, s viac ako 50 percentami jadrovej energie na Slovensku a takmer 70 percentami vo Francúzsku, ako aj spoločnú víziu dekarbonizácie našich ekonomík. Naše energetické politiky sú preto veľmi úzko prepojené. Odráža sa to na bilaterálnej úrovni aj v našich snahách na európskej úrovni. V Bruseli sme v otázkach energetiky prirodzene vedení k tomu, aby sme obhajovali podobné pozície. Práve v tom spočíva zmysel Aliancie členských štátov, ktorá zasadá v Bratislave a v ktorej Slovensko zohráva dôležitú úlohu.

Medzi priority francúzskeho predsedníctva v Rade Európskej únie v prvej polovici minulého roka patril práve rozvoj jadrovej energetiky. Stále teda považujete jadro za hlavný energetický zdroj budúcnosti?

Bez prispenia jadrovej energie nebudeme schopní obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia. Túto objektívnu skutočnosť uznávajú vedeckí odborníci aj globálne orgány, najmä Medzinárodná agentúra pre energiu – IEA. Jadrová energia je konkurencieschopná, bezuhlíková, kontrolovateľná a je jej dostatok. S elektrifikáciou použitia na zníženie emisií skleníkových plynov sa pritom naše potreby elektrickej energie rýchlo zvýšia.

image

Francúzska ministerka pre energetickú tranzíciu Agnès Pannier-Runacherová navštívila dnes Bratislavu. FOTO: Francúzske ministerstvo pre energetickú tranzíciu

Ako chcete riešiť zvýšené energetické nároky?

Na uspokojenie týchto potrieb je stratégia Francúzska založená celkovo na štyroch pilieroch. Jednak je to zníženie dopytu po energii prostredníctvom energetickej účinnosti a úspory, a tiež masívny rozvoj nízkouhlíkových, obnoviteľných a jadrových energií. Obnoviteľné zdroje a jadrová energia sa navzájom dopĺňajú a ich súbežná implementácia je najúčinnejším spôsobom budovania energetického systému, ktorý zaručí bezpečnosť našich dodávok. Takže áno, jadrová energia v kombinácii s obnoviteľnými zdrojmi energie je skutočne riešením pre budúcnosť.

Podarilo sa vám v presadzovaní tejto myšlienky zaznamenať počas spomínaného predsedníctva nejaký úspech na európskom poli, napríklad v získavaní nových partnerov?

Spolu so Slovenskom sme obhajovali zaradenie jadrovej energie do európskej taxonómie. Počas francúzskeho predsedníctva v Rade Európskej únie sme na Rade prijali aj smernicu RED III. Výsledkom týchto rokovaní bolo uznanie nízkouhlíkového vodíka, teda vodíka vyrobeného z jadrovej energie. Bolo to bezprecedentné víťazstvo. Teraz si musíme položiť otázku, aké by mali byť ďalšie kroky európskej energetickej a klimatickej politiky. Mali by sme naďalej podporovať integráciu obnoviteľných zdrojov energie kvôli nim samým, alebo by sme mali prejsť na veľmi ambiciózne ciele v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov a ponechať členským štátom plnú suverenitu pri výbere prostriedkov na ich dosiahnutie?

Slovensko v tejto otázke síce stojí na jednej strane s Francúzskom, stále je však niekoľko krajín na čele s Nemeckom, ktoré jadro rezolútne odmietajú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-30 15:40:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzsky vysoký predstaviteľ pre HN: Už teraz treba pripraviť pôdu pre dlhodobú obnovu Ukrajiny 02 - Modified: 2023-04-27 07:49:43 - Feat.: 0 - Title: Expert na energie pre HN: Pozícia Nemcov sa pri exporte elektriny môže oslabiť, musia nájsť náhradu za jadro 03 - Modified: 2023-03-02 10:11:57 - Feat.: 0 - Title: Štátny tajomník Švec pre HN: Taiwan je lídrom v inováciách, považujeme ho za náš vzor
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 17:10