robert fico nrsrTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Prečo Smer upadá?

07.11.2017, 14:56
Uvádza sa korupcia, opozeraní predstavitelia či malá sebareflexia strany.

Nekráčajú s dobou

Potápajúcemu sa Smeru nehodili záchranné koleso jeho odvekí voliči, ktorí sú už unavení z nemeniacich sa politických elít len meniacich funkcie. Korupčné škandály a zmena volebného systému z dvojkolového na jednokolový len stranu viac potiahli smerom nadol.

A ďalšie ťažké kilogramy priniesol aj stratený kontakt s voličmi, ktorým rétorika lídra Roberta Fica začína pripadať čím viac vzdialená od reálneho života. Nedočkali sa generačnej obmeny ani nastolenia nových tém, ktoré by mali kráčať s dobou a s ich problémami.

Tak, ako si teda strana chcela pomôcť, prinieslo to len opačný efekt a Smer sa rozlúčil s miestami županov v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Keď v posledných župných voľbách obsadil 161 mandátov, teraz sa ich počet znížil na polovicu.

Fico mlčí

Krajských poslancov zo všetkých politických subjektov bude mať však i tak najviac. Smer však odvolávajúc sa na zmenu systému naďalej tvrdí, že išlo o posun k lepšiemu a voliči v budúcnosti ocenia, keď k urnám pôjdu voliť županov, primátorov a starostov len raz.

Fico zatiaľ zostáva ticho a prehru komentuje iba ústami svojich kolegov. Podľa Bélu Bugára, predsedu strany Most-Híd, Fico na prvom stretnutí lídrov koaličných strán nebol z výsledkov nadšený, ale zároveň ani nehovoril o obrovskej rane. Každá strana však podľa neho chce z neúspechu vyvodiť dôsledky.

Podľa podpredsedu strany Mareka Maďariča sa prehra strany neuskutočnila iba pre chyby a nedostatky kandidátov strany, ale bola to prehra strany ako takej.

Treba za tým hľadať volebný systém

„Nie je to prehratá vojna, ale bitka,“ tvrdí však Baránek. Odvoláva sa opäť na volebný systém a úspech Smeru v pomernom volebnom systéme, aký platí pre parlamentné voľby.

Pre Smer však neúspech nie je prvým prebudením sa z červenej nadvlády. Výrazný úspech nezaznamenal ani vo vlaňajších parlamentných voľbách, ktoré síce vyhral, ale so ziskom iba 49 kresiel.

Fico tiež prehral aj v prezidentských voľbách pred tromi rokmi. Analytici strane preto vyčítajú, že nie je schopná sebareflexie a strana je tak čím ďalej tým slabšia.

01 - Modified: 2024-03-26 10:35:39 - Feat.: - Title: Strach z neúspechu 02 - Modified: 2023-12-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Edisonove desivé stroje. Namiesto úspešnej hovoriacej bábiky vytvoril hrôzostrašnú hračku z pekla 03 - Modified: 2023-11-07 09:45:07 - Feat.: - Title: Ako najlepšie zaobchádzať s očakávaním? 04 - Modified: 2023-06-18 08:47:40 - Feat.: - Title: GALÉRIA Toto tvorcom nevyšlo. Hry, ktoré podľa traileru vyzerali skvelo, ale nakoniec to bola katastrofa 05 - Modified: 2023-03-20 10:31:50 - Feat.: - Title: Samodeštrukčné DVD disky či Barbie, ktorej ktorej rastú prsia. Tieto produkty boli poriadnym krokom vedľa
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 16:19