TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Opustí Most koalíciu?

02.03.2018, 23:00
Kuciakova vražda spustila nielen pri Maďaričovi politickú lavínu.

V piatok svoj odchod z koalície oznámil Igor Janckulík, ktorý pôsobil v Most-híd. Vyjadril sa, že je podľa neho neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby.

Z parlamentu však neodchádza a ďalej bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. S Janckulíkovým odchodom sa nespája žiadne politické hašterenie. S lídrom strany Bélom Bugárom sa rozišiel v dobrom s tým, že svoj odchod vopred avizoval.

Je Janckulík odrazom diania v Moste? Prst viny strana ukazuje na Roberta Kaliňáka, o ktorom Bugár povedal, že by mal odstúpiť. Nechce však vykonať nič prevratné, a s upokojením situácie musí podľa Bugára najprv prísť vládny Smer, od ktorého následne závisí rozhodnutie Mosta.

Podotkol však, že na postup nebudú čakať rok. O Kaliňákovom osude spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom rozhodovala vo štvrtok strana na rozšírenom predsedníctve po koaličnom rokovaní.

Bugár zatiaľ rozpad vlády nespomínal, je však možné, že Janckulíka budú nasledovať ďalší poslanci, ktorým tento spoločný postup koalície nevyhovuje. Za skončenie Kaliňáka vo funkcii sa vyslovila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Portál aktuality.sk informoval, že ak sa jeho odchod neuskutoční do siedmich dní, skončí v rezorte. O týchto otázkach podľa Bugára rozhoduje Republiková rada. Ďalší člen, František Šebej zdieľal podobný názor ako ministerka.

Pre Bugára je teraz prvoradé pokojné riešenie problémov a žiada všetkých, aby neprilievali olej do ohňa. Svoju domácu stranu však vyzdvihuje v tom, ako nepretržite rokujú o súčasnej situácii.

Nie je si však istý, či si to uvedomuje každá politická strana.

Prišiel tiež s možnosťou upraviť súčasnú legislatívu, ak by to bolo potrebné pre prácu medzinárodných vyšetrovateľov pri odhaľovaní dôvodu vraždy.

01 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 02 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 03 - Modified: 2024-03-12 14:47:47 - Feat.: - Title: Korčok sa pustil do koalície kvôli zmenám v RTVS: Idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice 04 - Modified: 2024-03-08 11:32:53 - Feat.: - Title: Vládna koalícia zásadne zlyháva v oblasti rovnosti a rešpektu k ženám, tvrdí PS 05 - Modified: 2024-02-28 14:50:34 - Feat.: - Title: Novela trestného zákona: Poslanci schválili, že premlčacie doby za znásilnenie sa nezmenia
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 14:09