počítač, internet, surfovanieReuters
StoryEditor

Čo na Slovensku pre lepšiu osvetu vzniklo?

05.06.2018, 00:00
Prezident za týmto účelom vyhlásil vlani súťaž.

Koncom mája spustilo občianske združenie Ľudia proti rasizmu interaktívny webportál argumentuj.sk.

Venuje sa problematike pravicového extrémizmu, dezinformáciám a hoaxom o menšinách.

Projekt je finalistom Hackathlonu proti extrémizmu, ktorý vyhlásil pred rokom prezident Andrej Kiska za účelom nájdenia riešenia v boji proti extrémizmu prostredníctvom moderných online technológií.

Ako aj na svojej stránke opisujú, „vytiahli sme z hrubých knižiek odpovede na najfrekventovanejšie hoaxy a dezinterpretácie o menšinách či o témach, ktoré sú obľúbenou výbavou (nielen) extrémistov“.

Slovenská katolícka charita spustila minulú jeseň kampaň Láskou proti extrémizmu. Ich motiváciou bolo, že najčastejšie sa s nenávistnými postojmi voči utečencom alebo menšinám ľudia stretnú na sociálnych sieťach, ktoré sa neraz opierajú o fake news, povedal pre HN generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Erich Hulman. „Predovšetkým mladí ľudia majú prirodzenú túžbu riešiť veci naplno a radikálne, extrémne. Chceli sme im ukázať, že práve v pozitívnej angažovanosti sa dokážu realizovať najlepšie, a sme radi, že do kampane sa zapojilo viacero ďalších mládežníckych organizácií," dodáva. 

Ich ďalšou kampaňou je tiež projekt MIND zameraný na zlepšenie porozumenia, ktorý charita spustila s 10 európskymi krajinami. „V súčasnosti sa mnohými spôsobmi snažia pribrzdiť svetovú migračnú vlnu. Na Slovensku je verejnosť v postoji k migrantom určite kľudnejšia než pred tromi rokmi. No možno je to iba vďaka absencii volebných kampaní, lebo predovšetkým tie v minulosti populisticky rozdúchavali protiutečenecké postoje," hodnotí súčasnú situáciu Hulman. 

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 11:55