Ján KuciakTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prečo mal zastrašovať novinárov?

08.06.2018, 00:00
Kočner o novinároch spustil aj portál Na pranieri.

Šéf portálu aktuality.sk Peter Bárdy v komentári na stránke uviedol, že Kočner Kuciakovi oznámil, že „sa začne zaujímať o jeho rodičov a rodinu. A že ak zistí akúkoľvek špinu, tak ju zverejní.“ Národná kriminálna agentúra toto vyhrážanie opätovne odmietla.

Kočner sa rozhodol pre zaujímavú protireakciu, a to vytvoriť portál Na pranieri. V súčasnosti je však už vypnutý a videá z neho zmizli.

Kočner vypovedal začiatkom júna na policajnom prezídiu ohľadom vyhrážania sa novinárovi denníka Sme Adamovi Valčekovi po tom, čo na neho Valček podal trestné oznámenie.

Podľa novinára sa ho mal vypytovať na súkromie a intímny život. Valček spolu s odchádzajúcou redaktorkou týždenníka Trend Zuzanou Petkovou pripravoval reportáž o kauze Technopol. Kočner sa mal pri nej obohatiť o pol milióna eur.

Na portáli Na pranieri dávnejšie uviedol aj svoje stanovisko k Valčekovmu zastrašovaniu, ktoré považuje za klamstvo: „Možno mu boli (otázky) nepríjemné, ale to nemá nič spoločné so zastrašovaním. Nemôžem predsa za to, že sa pán redaktor bojí vlastnej minulosti a prítomnosti.“

Vyhrážkam Kočnera nebol uchránený ani zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak, ktorý sa zaujímal o rovnakú kauzu ako aj Valček. Kuciak skúmal viaceré aktivity Kočnera vrátane predaja bytu v bytovom komplexe Bonaparte.

Kočner vlani Kuciakovi v telefonickom rozhovore povedal, že sa o neho a o jeho rodinu bude zaujímať a že keď na nich nájde nejakú "špinu", tak ju zverejní.

"Ešte raz, nemôžem povedať, že vás za to niekto platí, platí vás váš zamestnávateľ, to vás platí určite a neviem vám dokázať, že je za tým aj niečo iné, ale keď vám to budem vedieť dokázať, pán Kuciak, tak vám garantujem, že skončíte s písaním, pretože vás budem pranierovať. Keď budem teda tie dôkazy mať, teraz ich nemám. Ale verte tomu, že urobím všetko pre to, aby som ich získal, ak existujú. Aby som ukázal Slovensku, kto si na Slovensku dovolí špiniť bez toho, aby mal overené informácie. Vy ich overené nemáte," povedal povedal Kočner v rozhovore s Kuciakom na začiatku minulého septembra.

​Kuciak kvôli tomu podal trestné oznámenie, ktoré polícia odložila s tým, že nešlo o trestný čin ani o priestupok. Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že ani po 44 dňoch od podania trestného oznámenia nebol prípad pridelený konkrétnemu policajtovi a že polícia Kočnera ani nevypočula. Postup polície kritizovalo aj Európske centrum pre slobodu tlače.

Vyhrážanie súviselo s tým, že Kuciak napísal text o tom, že Kočner je obvinený z porušenia povinnosti pri správe majetku a zrejme preto sa majetku zbavuje. Predal byt v luxusnom komplexe Bonaparte, kde mal byt aj expremiér Robert Fico, ktorý po Kuciakovej vražde rezignoval.

01 - Modified: 2024-04-03 11:27:50 - Feat.: - Title: Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií 02 - Modified: 2024-03-21 20:21:18 - Feat.: - Title: Žurnalisti na severe Srbska čelia vyhrážkam aj napádaniu, varuje federácia novinárov 03 - Modified: 2024-03-21 15:40:38 - Feat.: - Title: Novinári talianskej agentúry AGI štrajkujú voči možnému odkúpeniu 04 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov 05 - Modified: 2024-03-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Ktorá európska krajina najviac potláča slobodu médií? Na zozname sa umiestnilo aj Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 13:57