Druhá vláda Mikuláša Dzurindu vznikla aj vďaka koaličnej spolupráci s ANO bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska. Strana v nej získala tri kreslá. Už ako minister hospodárstva mal Rusko podpísať niekoľko zmeniek na vysoké sumy. Podnikateľovi v energetike Ľubomírovi Blaškovi, ktorý bol spájaný aj so Smerom, sa zaviazal splatiť vyše 100 miliónov korún (3,3 milióna eur). Jednu zo zmeniek mal k dispozícii týždenník Plus 7 dní a bola splatná v marci 2004. Rusko vysvetľoval, že zmenky boli určené na financovanie aktivít v jeho denníku Národná obroda a sčasti mali pokryť financovanie úverov, ktorými splácal dlh Silvii Volzovej. Od nej Rusko v minulosti odkúpil podiel v Markíze. Šéf rezortu hospodárstva neupozornil na existenciu zmeniek ani v majetkovom priznaní. Pre kauzu prišiel po necelých dvoch rokoch o kreslo ministra. Z politiky sa napokon úplne stiahol.MAFRA/Peter Mayer
StoryEditor

O čom je kauza zmenky?

25.06.2018, 13:15
Markíza ich pravosť spochybňuje.

Pavol Rusko mal spomínanú kauzu Gamatex ukončiť vypísaním zmeniek pre Mariana Kočnera v celkovej hodnote 69 miliónov eur.

Napriek tomu, že miliónové zmenky mal Rusko svojím podpisom odobriť na prelome milénií, Kočner s nimi vyrukoval až v roku 2016 a od televízie Markíza si tak nárokuje finančné vyrovnanie v podobe štyroch zmeniek.

Keďže v jednom prípade nezaplatil súdny poplatok, tak vymáha od televízie približne 42 miliónov eur.

Markíza pravosť zmeniek spochybňuje od začiatku sporu. „Sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili pred tým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov,“ upozornil mediálny zástupca markízy Peter Papanek.

Kočnera zadržala polícia minulú stredu a o deň neskôr podobný osud čakal aj Ruska.

Kapitolou samou osebe sú aj samotné zmenky a otázne je najmä to, kde sa v súčasnosti nachádzajú, pretože si ich v máji zo súdu Kočner vyzdvihol.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta priznal, že Kočner marí vyšetrovanie.

„Jeden z obvinených už teraz marí a bude mariť trestné stíhanie nezákonnou manipuláciou so zmenkami. Zatajovaním toho, kde sa nachádzajú v súčasnosti,“ spresnil pred pár dňami Šanta.

Podľa Tomáša Strémyho z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave existujú zákonné kroky, ako sa k zmenkám dopracovať.

​„Trestný poriadok vo svojich ustanoveniach obsahuje inštitúty, ktoré umožňujú prípadný dôkaz zaistiť.

Medzi tieto inštitúty možno uviesť vydanie veci, odňatie veci alebo sa môže vykonať aj domová prehliadka,“ zdôraznil odborník.

Prokurátor Šanta zároveň tvrdil, že majú dostatok dôkazov aj bez Kočnerových originálov.

01 - Modified: 2023-11-23 14:11:13 - Feat.: - Title: Exminister Rusko je vinný v kauze Maják nádeje, trest nedostal 02 - Modified: 2023-11-23 13:11:43 - Feat.: - Title: Prokurátor navrhol upustiť od trestu pre Pavla Ruska v kauze Maják nádeje 03 - Modified: 2023-10-04 09:01:42 - Feat.: - Title: Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje, rozsudok má byť v novembri 04 - Modified: 2023-10-02 13:35:02 - Feat.: - Title: Pavol Rusko by sa mal v stredu opäť postaviť pred súd. Dôvodom je kauza okolo Majáku nádeje 05 - Modified: 2023-09-14 11:43:03 - Feat.: - Title: Exšéfa Markízy Pavla Ruska oslobodili v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 23:01