Reuters
StoryEditor

Koronavírusu podľahlo viac ako tisíc ľudí. Hrozí svetu nová pandémia?

10.02.2020, 23:00
Moderná doba a technologický pokrok pravdepodobnosť smrtiacej pandémie paradoxne zvýšila.

Počet obetí nového koronavírusu prekročil tisícku, Svetová zdravotnícka organizácia však ubezpečuje, že situácia sa pomaly stabilizuje a vírus čoskoro dosiahne vrchol, po ktorom by malo množstvo obetí aj nakazených začať klesať.

Upokojujúci je aj fakt, že mimo Číny je nakazených relatívne málo ľudí a podľahla mu zatiaľ iba jedna osoba. Zdá sa tak, že pandémie sprevádzané masovým vymieraním, aké svet poznal kedysi, dnes už vďaka technologickej a vedeckej vyspelosti nehrozia.

Toto zdanie je však podľa Svetovej zdravotníckej organizácie omyl. Ako totiž upozornila v dokumente publikovanom na jeseň minulého roka, „existuje veľmi reálna hrozba rýchlo sa pohybujúcej, vysoko smrtiacej pandémie respiračného patogénu, ktorá zabije 50 až 80 miliónov ľudí“.

To je podobné množstvo obetí, aké si vyžiadala španielska chrípka zo začiatku 20. storočia. Tá vtedy zabila jedného z 20 obyvateľov sveta.

Ako je možné, že aj dnes je táto hrozba stále živá a odkiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou nová pandémia príde?

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
09. apríl 2024 23:59