TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini a jeho družina. Prečo ešte neexistujúca strana predbieha Smer?

18.06.2020, 14:16
Odchádzajúci expremiér by podľa prieskumu pritiahol výrazne viac voličov než Fico.

Strana Smer, ktorá bola dlhé roky kľúčovým hráčom slovenskej politickej scény, sa ocitla na križovatke. Jedna z jej hlavných tvárí, expremiér Peter Pellegrini oznámil pred týždňom svoj odchod a avizoval založenie novej politickej strany. Včera predstavil tých, ktorí s ním zo Smeru odchádzajú. Medzi desiatimi poslancami, ktorí ho nasledujú, je Richard Raši, Peter Žiga, Denisa Saková, Erik Tomáš či Ľubica Lašáková.
Ak ku vzniku Pellegriniho strany skutočne dôjde, môže to zamiešať kartami v slovenskej politike. Májový prieskum agentúry Focus pre televíziu Markíza ukázal, že novej strane by dalo svoj hlas viac ako 21 percent voličov, kým Smer pod vedením Roberta Fica by nedosiahol ani na desať percent.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, aké sú šance Pellegriniho výraznejšie zmeniť mocenskú rovnováhu v krajine, či sa môže odstrihnúť od minulosti v Smere aj to, aký je jeho koaličný potenciál.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 18:34