TASR
StoryEditor

Je cyklistika hazard so životom?

01.08.2021, 16:05
Sadnúť si na bicykel a vydať sa na naše cesty sa stalo adrenalínovým športom, pri ktorom môžete aj zomrieť. Dokážeme to zmeniť?

Bicykle by mohli byť riešením pre naše preťažené cesty a upchaté mestá. Ľudia sa však obávajú o svoju bezpečnosť. Nutnosťou je preto rozvoj cyklociest.

Šofér, ktorý nikdy nesedel na bicykli, si asi ťažko predstaví, aký je to pocit, keď okolo neho natesno prefrčí auto vo vysokej rýchlosti. Okrem značného stresu môže cyklistovi náraz vzduchu spôsobiť aj stratu stability, ktorá môže viesť k pádu. Na frekventovaných cestách s hustou premávkou a úzkou krajnicou, či bez nej, môže byť takýto pád fatálny. Stačí pritom len mierne spomaliť a obiehať cyklistov s odstupom, ako by vodič obiehal auto. Spomalenie jazdy o niekoľko sekúnd je bezvýznamné v porovnaní s ľudským životom, ktorý vďaka tomu neohrozí.

Petíciu požadujúcu od parlamentu prijatie opatrení na zvýšenie bezpečnosti najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky – cyklistov a chodcov – podpísalo už viac ako 21-tisíc ľudí. Jej iniciátori hovoria, že pandemická situácia a opatrenia na jej potlačenie priniesli zvýšený záujem o cyklistiku a nárast počtu cyklistov na našich cestách.

Posledné tragické udalosti, ako je aj smrť deaflympionika Adriána Babiča či nehoda cyklistu Martina Chrena, ako aj mnohé ďalšie nemedializované prípady nehôd s účasťou cyklistov, zvýrazňujú potrebu zvýšenia legislatívnej ochrany všetkých účastníkov cestnej premávky.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
09. apríl 2024 15:03