Martin Hojsík je od polovice októbra tohto roka podpredsedom Európskeho parlamentu. FOTO: TASR/J. Novák
StoryEditor

Podpredseda europarlamentu Hojsík pre HN: Európa má obavy, kadiaľ sa Slovensko vyberie. Pridáme sa k Maďarsku?

13.11.2023, 14:05
  • Nový podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Čoho sa europoslanci najviac obávajú v súvislosti s nástupom novej slovenskej vlády k moci.
  • Aké paralely hrozia medzi Robertom Ficom a Viktorom Orbánom.
  • Prečo je pokračovanie vojenskej pomoci Slovenska Ukrajine dôležité.  

Nová vláda je pri moci od 25. októbra a jej členovia sa postupne predstavujú už aj na európskej pôde. Premiér Robert Fico sa deň po nástupe do funkcie vybral do Bruselu na samit Európskej rady, tento týždeň absolvoval svoje prvé ministerské zasadnutie s kolegami z EÚ aj šéf našej diplomacie Juraj Blanár. S akými reakciami sa slovenská vláda stretáva na pôde Európskeho parlamentu?

V prvom rade sme videli obavy z faktu, že nová vládna koalícia obsahuje pravicových extrémistov. Konkrétne ide o poslanecký klub Slovenskej národnej strany, ktorý by sa v Európskom parlamente radil do frakcie Identita a demokracia, čo sú naozaj extrémisti ako Matteo Salvini alebo Marine Le Pen. Povedzme si rovno – dokonca aj pre nich je niekto ako Milan Uhrík až príliš extrémistický. Takíto ľudia nie sú vôbec v žiadnej frakcii. Práve toto bol posledný klinec do rakvy plného členstva strany Smer u socialistov. Skutočne to ukazuje isté obavy v Európe.

Najviac jej teda vyčítajú akúsi radikalizáciu?

Áno, ako som už povedal, je to najmä spolupráca s pravicovými extrémistami. No a v druhom rade sú to obavy z toho, že sa Slovensko pridá k Maďarsku ako krajina, ktorá nedodržiava základné princípy právneho štátu a bude podkopávať princípy liberálnej demokracie. Osobne dúfam, že sa táto obava nenaplní, avšak prvé kroky novej vlády ešte pred vyslovením dôvery, žiaľ, napovedajú, že takéto obavy nie sú neopodstatnené.

Potvrdzuje sa to aj po nástupe vlády k moci?

Dovolím si tvrdiť, že od čistiek v Policajnom zbore, cez spôsob, akým boli robené, až po ústavne nejasné a pochybné zmeny, pokiaľ ide napríklad o nominácie vlády v Súdnej rade, takéto veci naozaj vzbudzujú obavy. Minulý týždeň v utorok sme na Výbore Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu riešili dodržiavanie právneho štátu. Od komisára pre rozpočet a administratívu Johannesa Hahna som dostal jasný odkaz, že to všetko evidujú. A tak ako v každej inej krajine budú sledovať, či sa Slovensko nepustí cestou toho, že začne vo veľkom porušovať dohodnuté pravidlá a bude voči nemu potrebné zakročiť. Najmä čo sa týka prijímania európskych peňazí.

Naznačili ste už paralelu s Maďarskom. Môžete opísať, ako sa dnes zahraniční kolegovia správajú voči maďarským europoslancom? Vyvíjajú na nich tlak?

Povedal by som to inak – nie je to voči maďarským europoslancom vo všeobecnosti. Pod tlakom sa ocitli poslanci z vládnej strany Fidesz, čiže nie všetci zástupcovia z Maďarska. My tu máme napríklad aj kolegov z proeurópskej liberálnej strany Momentum, s ktorými blízko spolupracujem. Maďarskí europoslanci a europoslankyne sú rovnako u socialistov. Fakt je totiž ten, že nie priamo celé Maďarsko, ale vláda Viktora Orbána podnikala kroky, ktoré išli tvrdo proti právnemu štátu. A práve preto bola frakcia európskych ľudovcov nasmerovaná k tomu, že vylúči poslancov za stranu Fidesz zo svojich radov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-15 13:30:00 - Feat.: 1 - Title: Orbán, Fico, ba ani Putin. Osud regiónu určia Poliaci 02 - Modified: 2023-10-06 11:15:16 - Feat.: 0 - Title: Český expert Kořan pre HN: Ak Fico zostaví vládu, vráti s Orbánom veľkú politiku na pôdu Vyšehradskej štvorky 03 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: 1 - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 11:01