Podľa odborníkov je najlepšie dobou na pôrod dvojčiat 37. týždeň tehotenstva. Pokiaľ deti zdieľajú placentu, často sa práve v tomto týždni lekári rozhodnú tehotenstvo ukončiť, aby tak znížili riziko komplikácií. Mnoho dvojčiat sa však práve v období okolo 37. týždňa tehotenstva narodí prirodzene. Najväčším rizikom viacpočetného tehotenstva je predčasný pôrod a bohužiaľ až 50 percent všetkých dvojpočetných tehotenstiev končí ešte pred 37. týždňom. Pri predčasnom pôrode hrozí nebezpečenstvo dýchacích aj neurologických komplikácií a nízka pôrodná hmotnosť.Pixabay
StoryEditor

Dočkáme sa geneticky modifikovaných detí?

27.12.2018, 23:00
Podľa vedcov je genetická modifikácia a génová terapia ľudí u nás na pokraji výskumného záujmu.

„Je takmer isté, že v budúcnosti sa takéto deti rodiť budú a to predovšetkým s cieľom predísť niektorým ťažkým chorobám,“ hovorí Gardlík. Progres technológií je podľa neho rýchly a nezastaviteľný a zárodočná genetická modifikácia je len otázkou času či miery regulácie týchto postupov.

Podobné metódy sa navyše využívajú v rámci takzvanej predimplantačnej genetickej diagnostiky, kedy sa vajíčko bez mutácie pri oplodnení v skúmavke vloží do maternice. Metóda CRISPR sa aj dnes využíva pri genetickej modifikácii organizmov, živočíchov či rastlín alebo v humánnej medicíne pri génovej terapii dedičných a nádorových ochorení.

Vec druhá je však vytvorenie žiadaných vlastností pre svoje deti, aby boli inteligentné, športovo nadané či mali talent hrať na hudobný nástroj. Podľa vedcov však ide o spoluprácu niekedy až stoviek génov, z ktorých má každý sám o sebe malý účinok.

Ferák hovorí, že nielenže dnes nemáme k dispozícii metódy, ktoré by umožňovali modifikovať DNA tak, aby sme pri vlastnostiach tohto typu dosiahli želaný výsledok, ale ani nie je pravdepodobné, že by to bolo možné v dohľadnej budúcnosti.

„Vytváranie nových Einsteinov, Mozartov alebo Federerov pomocou génových manipulácií ešte na veľmi dlho, pravdepodobne navždy, zotrvá výlučne vo sfére science fiction, do reálneho sveta sa nedostane,“ dodáva. A situácia na Slovensku? Podľa vedcov je genetická modifikácia a génová terapia ľudí u nás na pokraji výskumného záujmu.

01 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 02 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 03 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedec, ktorý bol vo väzení za genetické pokusy na deťoch, je späť. Svoje činy neľutuje a otvára tri nové laboratóriá 04 - Modified: 2024-03-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa 05 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 20:46