StoryEditor

Vizionár, ktorý zacielil na Mars

17.02.2020, 23:12
V seriáli HN vám predstavujeme najmajetnejších ľudí sveta z iného hľadiska, než sa bežne dozviete z médií. Dnes má slovo Elon Musk, americký vizionár juhoafrického pôvodu a zakladateľ firiem Tesla aj SpaceX.

„Na bežný chod Tesly sme mali hotovosť len na jeden týždeň, možno ešte menej. Musel som sa vtedy rozhodnúť, či vezmem z účtov celý kapitál, ktorý mi zostal po predaji PayPalu, a firmu zachránim, alebo ju nechám zomrieť. Rozhodol som sa pre prvú možnosť.“ Tieto slová, ktorými podnikateľ a inovátor Elon Musk opísal kľúčové rozhodnutie pre globálny rozvoj elektromobilov, dokonale vystihujú jeho povahu dobrodruha a hráča zvyknutého staviť všetko na jednu kartu.


Prečítajte si príbeh muža, ktorého snaha zmeniť fungovanie celých priemyselných odvetví priviedla až na pokraj vesmíru a s odhadovaným majetkom vo vo výške 40 miliárd dolárov z neho urobila jedného z 30 najbohatších ľudí planéty v rebríčku magazínu Forbes.

Vášeň pre vesmír
Elon Musk sa narodil v júni 1971 v Pretórii, v hlavnom meste Juhoafrickej republiky, v ktorej v tom čase vládol tvrdý apartheid. Jeho rodičia boli vo svojich odboroch úspešní a Elon ani jeho dvaja mladší súrodenci nikdy netrpeli nedostatkom. Budúceho miliardára však od malička trápila každodenná realita režimu, ktorý videl okolo seba.


Útechu hľadal v knihách. S nimi sa zobúdzal a chodil spať. Prečítal všetky komiksy, ktoré mal k dispozícii. A do školy začal chodiť o rok skôr než ostatné deti. Hoci bol v triede najmladší a najmenší, suverénne nad všetkými deťmi dominoval vo väčšine školských predmetov. Príliš sa s nimi nekamarátil, radšej sa niekam schoval s najnovšou knihou. Aj preto ho ostatné deti veľmi rady nemali.


Už vtedy sa v ňom zrodila vášeň pre vesmír, vedu a technológie, ktoré v tom čase boli skôr z ríše vedeckej fantastiky. „Keď som bol malé dieťa, skutočne som sa veľmi bál tmy. Potom som však pochopil, že tma je len nedostatok fotónov vo viditeľnom spektre 400 až 700 nanometrov,“ povedal o mnoho rokov neskôr v dokumentárnom filme Elon Musk: How I Became The Real Iron Man zo série Bloomberg: Risk Takers.


Podobných príhod, ktoré svedčia o Elonove...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 05 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 13:19