StoryEditor

Sekty dokážu rozleptať osobnosť a rozbiť rodiny

04.04.2020, 00:00
V náboženských komunitách zohrávajú svoju rolu aj obavy z budúcnosti

New age, scientológia, satanizmus, Svedkovia Jehovovi, Cirkev zjednotenia... Sumár nových náboženstiev, ich prúdov či dokonca siekt hlásajúcich svoju jedinú a nemennú pravdu by bol siahodlhý. Iba zlomok z nich to však dotiahol do desivého finále.

Pred 15 rokmi 10-členné komando sekty Óm Šinrikjó vypustilo v tokijskom metre nervový plyn sarin. Teroristický útok si vyžiadal životy 13 cestujúcich, tisíce ďalších mali zdravotné problémy. Tragickej udalosti predchádzali napadnutia s použitím biologických a chemických látok, napríklad v Matsumote zahynulo sedem Japoncov.

Zhruba 80 obetí, z ktorých tretinu tvorili deti, si vyžiadal kontroverzný zásah americkej FBI voči davidiánom. Vodca sekty David Koresh na farme pri texaskom mestečku Waco vybudoval základňu, v ktorej zhromažďoval potraviny a zbrane. Priam prorocky ju pomenoval Rančom apokalypsy.

Po odmietnutí domovej prehliadky nasledovalo 51 dní trvajúce obliehanie a 14. apríla 1993 pri pokuse o prienik špeciálnych jednotiek ranč zachvátil požiar. O štyri roky neskôr, opäť v USA, 93 stúpencov samotárskej UFO sekty Nebeská brána spáchalo hromadnú samovraždu. Očakávali prílet vesmírnej lode, ktorá ich odvezie do skutočného neba. Samovrahovia mali na košeliach náš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 02:40